Talán még mindig az olaszok a legjobbak a rizottóban. Számos variációja létezik, mondhatni, egy kis fantáziával újabb és újabb verziója készíthető el. Bár azt mondják, nem egyszerű az elkészítése, hogy ne „csak” egy rizses étel készüljön, de érdemes próbálkozni. A szabályok betartásával neked is sikerül!

Hozzávalók:
Az alaprizottóhoz:
- 15 dkg rizottó rizs
- 5,5 dl zöldség alaplé
- 2 ek olívaolaj
- 1 közepes db sonkahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dkg parmezán sajt (reszelt)
- 1 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A pirított gombához:
- 6 nagy csiperkegomba
- 1 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés:
Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük, és takarékon melegen tartjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát, és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni. Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát, és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez, és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta. 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz. A végén belekeverjük a vajat és a parmezánt. Miközben a rizst pároljuk, elkészítjük a gombát. A fejeket megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, majd lepirítjuk. Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, lefedve 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.