Az indiai konyhát mi is nagyon szeretjük. Rengeteg fűszert használnak, sok ételükben található kókusztej vagy joghurt. Ha egy szóval kellene jellemez az ételeiket: ízbomba. A csirkemellett sokan azért nem szeretik, mert száraz. Nos! Egy biztos, az ő felhasználásukkal puha, szaftos marad.
Hozzávalók:
A csirke curry elkészítéséhez:
- 30 dkg csirkemell filé (kockára vágva)
- 1 közepes db piros kaliforniai paprika (kockára vágva)
- 1 kis db sárgarépa (4-5 centis csíkokra vágva)
- 2 közepes fej lila hagyma (durvára vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 4 dl kókusztej
- 1 ek curry por
- 2 db curry levél (apróra zúzva)
- chili ízlés szerint
- kurkuma ízlés szerint
- római kömény ízlés szerint
- koriander ízlés szerint
- görögszéna ízlés szerint
- 1 teáskanál limelé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
A jázmin rizs elkészítéséhez:
- 8 dkg jázmin rizs
- 1 ek napraforgó olaj
- 3 dl víz
Elkészítés:
A curryhez a hozzávalókat felkockázzuk körülbelül egyforma darabokra, a répát felcsíkozzuk, és a fokhagymát felaprítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk. Kevés olívaolajon feltesszük pirulni a csirkemell kockákat, majd amikor elkezdenek kicsit pirosodni, pirulni, akkor hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, roppanósra pirítjuk. Leöntjük a kókusztejjel, és hozzáadjuk a curry port, a chilit és az egyéb fűszereket. Belefacsarunk egy kevés limelevet, ha nincs, a citrom is épp olyan jó. Amikor kicsit sűrűbb lett kókusztej, de még maradt leve, akkor lezárjuk a gázt, és 5 percig hagyjuk pihenni tálalás előtt. A rizshez kisebb lábasban felmelegítjük a napraforgó olajat (bár szinte akármilyen olaj használható), és hozzáadjuk az 1 csésze jázmin rizst. Sűrűn kevergetjük, és amikor kezd pirulni, de még nem barnulni, akkor hozzáadunk dupla annyi vizet. Lefedjük, és addig főzzük, amíg fel nem issza az összes levét. Néha megkeverjük, nehogy leragadjon. A curryt a rizzsel együtt tálaljuk!