Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Citromos bableves

Elsőre igen furán hangzik a citrom és a bab párosítása. Viszont a magyar konyhából számos savanyú levest sorolhatnánk. Például van olyan bablevesünk is, amit ecettel ízesítünk. Miért ne lehetne ebből kiindulva rengeteg zöldséggel dúsítva ezt tovább gondolni? Mutatjuk, hogyan.

Hozzávalók:

  • ½ citrom héja, reszelt
  • 42 dkg szűrt fehérbabkonzerv
  • 1 evőkanál friss, apróra vágott menta
  • 10 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis doboz konzerv articsókaszív
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 kisebb kockára vágott cukkini
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 szál finomra vágott szárzeller
  • 1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
  • 4 darabolt, hámozott paradicsom
  • vagy
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett. Hozzáadjuk a babot és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk, utána visszaöntjük a levesbe. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszenek. A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.