Elsőre igen furán hangzik a citrom és a bab párosítása. Viszont a magyar konyhából számos savanyú levest sorolhatnánk. Például van olyan bablevesünk is, amit ecettel ízesítünk. Miért ne lehetne ebből kiindulva rengeteg zöldséggel dúsítva ezt tovább gondolni? Mutatjuk, hogyan.
Hozzávalók:
- ½ citrom héja, reszelt
- 42 dkg szűrt fehérbabkonzerv
- 1 evőkanál friss, apróra vágott menta
- 10 dl víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis doboz konzerv articsókaszív
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 kisebb kockára vágott cukkini
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 2 szál finomra vágott szárzeller
- 1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
- 4 darabolt, hámozott paradicsom
- vagy
- 20 dkg konzerv paradicsom
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett. Hozzáadjuk a babot és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk, utána visszaöntjük a levesbe. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszenek. A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.