Sajtos, tepertős, káposztás, túrós vagy burgonyás? Mindenkinek más a kedvenc pogácsája. Mi most utóbbi, a krumplis tökéletes receptjét hoztuk el. És ami manapság fontos, kevés pénzből, dupla adaggal óriási adag készíthető belőle.
Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 50 dkg liszt
- 12 dkg zsír vagy vaj
- 2 tojás + a kenéshez
- 3 ek tej + a kenéshez
- 2 kávéskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dkg só
- pirospaprika
- a tetejére köménymag
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, áttörjük. Cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a zsírral vagy a vajjal és az áttört burgonyával összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a kovászt. Megsózzuk és jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer meghajtogatjuk: lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm vastagra, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.