Lengyelországban Bigosnak nevezik, nálunk egyszerűen egy savanyú káposztás étel lenne. Annyi különbséggel, ami a magyar konyhára nem jellemző, hogy rókagomba is kerül bele. Egy igazán tartalmas étel, kicsit más mint a miénk, de garantáltan ugyanolyan finom.

Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 közepes fej édes káposzta
- 1 kg marhahús
- 50 dkg oldalas
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg szárított rókagomba
- só
- 5-6 szem szegfűbors
- 2 babérlevél
- olaj
- 2-3 nagy evőkanál szilvalekvár
- 1,5 dl édes vörösbor
Elkészítés:
A szárított gombákat előző éjjel beáztatjuk. A savanyú káposztát apróra vágjuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük. Adunk mellé babérlevelet, szegfűborsot és annyi vízben, ami épp ellepi, nagyjából egy óráig főzzük. Egy másik lábasban a felkockázott szalonnát megpirítjuk, majd a zsírján az apróra vágott hagymát megdinszteljük, és erre tesszük a legyalult édes káposztát. Átkeverjük, majd a gombával és annak levével együtt nagyjából 40 percet főzzük. Az oldalast egyforma darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megkapatjuk minden oldalukat, majd fedő alatt, kevés vízzel megpároljuk, végezetül lepirítjuk a darabokat. A marhahúst felkockázzuk, majd kevés zsíron kifehérítjük, kis vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk. Amikor az összes káposzta elkészült és a húsok is megpuhultak, egy edényben mindent alaposan összekeverünk. Kicsit sózzuk, hozzáadjuk a szilvalekvárt, egy kevés édes vörösborral meglocsoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolva, nagyjából 40 perc alatt befejezzük.