Számos kenyér receptet mutattunk már be. A magyar konyhában nem nagyon szokták zöldséggel gazdagítani, pedig rengeteget dob rajta például az asztalt paradicsom. Elég rá egy kis vaj, és tökéletes reggelire vagy vacsorára. Mutatós, úgyhogy egy jó menüben is remekül mutat az asztalon.

Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 40 dkg tönkölybúza liszt
- 2 tk szárított oregánó
- 2 tk só
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 15 dkg szárított paradicsom
Elkészítés:
A kétféle lisztet összekeverjük az oregánóval és a sóval. A keverék közepébe mélyedést készítünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, és a víz felével híg kovászt készítünk. Betakarjuk liszttel és meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük. Ezt követően hozzáadjuk a maradék vizet, és jó alaposan kidolgozzuk a kenyértésztát. Konyharuhával letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Ezt követően az ujjhegyünkkel gyengéden kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Újabb 10 perc kelesztés, és még egyszer megismételjük az előző „légtelenítést”. Erre azért van szükség, mert így hamarabb megkel a tészta. Kb. 1 órát spórolhatunk vele. Beledagasztjuk az olajat, és a kis darabokra vágott paradicsomot. Két veknit formálunk belőle. Sütőlemezre tesszük, és sütés előtt kb. 20 percig kelesztjük. A sütő aljára egy lábasban vizet teszünk, hogy a sülés közben keletkező pára megakadályozza, hogy gyorsan kérgesedjen. Először magas hőmérsékleten (kb. 200 C-on) 10 percig, majd közepes hőmérsékleten (180 C-on) még kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a kérge már ropogós, érezhetően könnyebb lesz, és megkopogtatva szépen kopog.