Az asztalt paradicsom tökéletesen passzol a sós pékárukba. A kenyérbe, a zsömlékbe, a kiflikbe, így az olaszok egyik kedvencébe, a cibattába is. Remekül feldobja a tésztákat nem csak ízben, hanem „külsőben” is.
Hozzávalók:
- 40 dkg fehér búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1,5 teáskanál só
- fél teáskanál szárított élesztő
- kb. 3,5-4 dl víz
- 15 dkg aszalt paradicsom
- bazsalikom
Elkészítés:
Előző este kanállal alaposan elkeverjük a liszteket a sóval és az élesztővel. Hozzáöntjük a vizet, és kanállal elkeverjük. Elég, ha hármat-négyet keverünk rajta. Sűrű galuskatészta állagot kapunk, amelyet nem kell simára keverni, csak arra ügyeljünk, hogy ne maradjon sehol száraz, lisztes rész, a tészta majd eldolgozza önmagát kelés közben. 12 órán át letakarva kelesztjük, majd lukacsos, kovász-szerű, nagyon lágy tésztát kapunk, amelyet gyúrni nem lehet. Lisztes kézzel hozzákeverjük az aprított aszalt paradicsomot és a bazsalikomot, majd a tálban áthajtogatjuk a tésztát, és minimum 1 órát pihentetjük még. Minél többet kel, annál finomabb, lukacsosabb lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe lisztes kézzel téglalapot formázunk a tésztából, és vízzel megspricceljük a tetejét. 250 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a hőfokot 220 fokra csökkentve, további 25 percig sütjük.