Túrótortákból van sütés nélküli vagy olyan, amit sütni kell. Mi most az angyalok könnye túrótortát hoztuk, amihez túl sokat nem lehet hozzáfűzni, mert a látvány önmagáért beszél. Egy kicsit időigényes a három réteg miatt, de a végeredményért megéri befektetni a munkát.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 bögre búzafinomliszt
- 1 kk kanálsütőpor
- 8 dkgvaj
- 1/2 bögrekristálycukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1/2 bögrekristálycukor
- 3 tojás sárgája
- 1 kk kanálbúzadara
- 10 dkg tejföl
- 1 csomag vaníliacukor
A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 3 ek kristálycukor
Elkészítés:
A lisztet sütőporral elkeverjük, majd eldolgozzuk a vajjal. A tojást a cukorral habosra verjük, és elkeverjük a vajas-lisztes alappal. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A túrós töltelékhez az összes hozzávalót tálba tesszük és kézi mixerrel sima állagúra dolgozzuk. A habhoz a tojásfehérjét a cukorral habosra verjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, sodrófával kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük. A tészta jusson a sütőforma oldalaira is! Rákanalazzuk a túrós tölteléket. A töltelékes tésztát 180 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, rátesszük a habot és további 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk arra, hogy a tojáshab teteje ne égjen meg, éppen csak aranyszínűnek kell lennie. Ezután a sütőt kikapcsoljuk, ajtaját lenyitjuk és a süteményt legalább 1 órát a sütőben pihentetjük. Ne ijedjünk meg, a tojáshab kicsit összeeshet. Ha észrevesszük, hogy a hab teteje kezd túlságosan barnulni a forró levegőben, akkor vegyük ki a sütőből. Akkor tehetjük be a hűtőbe hűlni a tortát, ha már a tojáshab felszínén megjelennek a kis aranyszínű cukros cseppecskék. Ez akár 1-2 órát is eltarthat.