Az áfonya az év minden időszakában elérhető, mégis télen fogyasztunk belőle többet. Ez az apró kis sötét bogyó tökéletes alapanyaga a különböző desszerteknek, például egy kelt tészta töltelékeként is remek ízesítő. Nem utolsó sorban pedig színe miatt igen mutatós.

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag porélesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- csipet só
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg áfonyadzsem
- 10 dkg áfonya
- 10 dkg cukor
- 1 csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 1 ág kakukkfű
Elkészítés:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, 10 percig pihentetjük. Közben a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a tojást és az olajat is hozzáadjuk. Beleöntjük az élesztős keveréket, és dagasztókaros robotgéppel alaposan kidolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Közben 1 dl vizet, 10 dkg cukrot, a csillagánizst, a fahéjat és a kakukkfüvet egy kis edényben felforraljuk, felére beforraljuk, majd 15 percet állni hagyjuk. A fűszereket kidobjuk belőle, és az áfonyadzsemmel összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, téglalappá kinyújtjuk. Először megkenjük olvasztott vajjal, majd a fűszeres dzsemmel, megszórjuk a friss áfonyával, és feltekerjük. Felszeleteljük a csigákat úgy, hogy egyik végénél vastagabb legyen, majd vajjal kikent tepsibe rakosgatjuk egymástól távolra a tésztát, lekenjük a maradék vajjal. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15–20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, de már langyosan kóstolható.