Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Áfonyás csiga

Az áfonya az év minden időszakában elérhető, mégis télen fogyasztunk belőle többet. Ez az apró kis sötét bogyó tökéletes alapanyaga a különböző desszerteknek, például egy kelt tészta töltelékeként is remek ízesítő. Nem utolsó sorban pedig színe miatt igen mutatós.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg áfonyadzsem
  • 10 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 1 ág kakukkfű

Elkészítés:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, 10 percig pihentetjük. Közben a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a tojást és az olajat is hozzáadjuk. Beleöntjük az élesztős keveréket, és dagasztókaros robotgéppel alaposan kidolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Közben 1 dl vizet, 10 dkg cukrot, a csillagánizst, a fahéjat és a kakukkfüvet egy kis edényben felforraljuk, felére beforraljuk, majd 15 percet állni hagyjuk. A fűszereket kidobjuk belőle, és az áfonyadzsemmel összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, téglalappá kinyújtjuk. Először megkenjük olvasztott vajjal, majd a fűszeres dzsemmel, megszórjuk a friss áfonyával, és feltekerjük. Felszeleteljük a csigákat úgy, hogy egyik végénél vastagabb legyen, majd vajjal kikent tepsibe rakosgatjuk egymástól távolra a tésztát, lekenjük a maradék vajjal. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15–20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, de már langyosan kóstolható.