Szeptember 18-án indult a Főmenü második évada. Széll Tamás és Böröcz Zsófi tizenöt héten át nyújt segítséget a gasztronómia szerelmeseinek. Ezúttal is ugyanazt a színvonalas műsort kapjuk – könnyen elkészíthető, de ínycsiklandozó receptekkel -, amit már megszoktunk. A séf és új partnere a Recept&Rejtvény magazinnak adott interjúban mesélt a forgatásokról, az élményekről, sőt egy kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé is. A kemény csapatmunka gyümölcsét szombatonként, 17 órakor láthatjuk a Dunán.

Széll Tamás

„Szeretnénk, ha 2022-ben is lenne folytatás”

– Hogyan fogadta a hírt, amikor megtudta, hogy lesz második évada a Főmenünek?

– Az első évadnak nagyon jó volt a fogadtatása. Jól működött, hogy nem csak oktattunk benne, hanem szórakoztattunk is. Sikerült remekül megtalálni az arányt az edukáció és a szórakoztatás között. Nagyon örültem a folytatásnak, bár mentálisan nagy kihívás egy évad forgatása, hiszen a receptúrák megírása több hét munkát igényel. A forgatás megkezdése előtt pedig komoly logisztika az alapanyagok beszerzése. Mindennek frissen, aznap kell a legjobbnak lennie, hiszen képernyőre kerül.

– Tematikájában miben lesz más az első évadhoz képest?

– Felépítésében nem tértünk el. Továbbra is a nagyvilági konyha ételeiből, de főként a történelemből és a magyar konyhából merítünk kortárs szemlélettel. A Főmenü védjegye, hogy minden epizód egy tematika köré épül és az adott témához választunk vendégeket és ételeket. Idén is lesznek ismert vendégeink, például Pikali Gerda, aki egyben a narrátora is az évadnak. Minden epizódban három receptúrával próbáljuk bemutatni, hogy az adott alapanyagokról, tematikáról mit gondolunk. Továbbra is lesznek olyan ételek, amiket külön készítünk el és olyan fogások is, amiket együtt.

– Milyen volt a közös munka Zsófival?

– Nagyon könnyen tudunk együtt dolgozni. A forgatások alatt mindig remek a hangulat és jól mozgunk együtt a konyhában. Szerintem nem az lesz a baj, hogy megvan-e köztünk a kémia a konyhában, hanem, hogy túlságosan is megvan. A tematikák és a menüsorok megalkotásánál is remekül tudtuk összehangolni az ötleteinket. Zsófi nagyon otthonosan mozog a desszertek világában, melyek most nagyobb hangsúlyt kapnak.

– Ismerték egymást Zsófival korábban is?

– Igen, több komoly projektben már dolgozunk együtt, így nagyon jól ismerjük egymás munkáját, hiszen kicsi a mi szakmánk. A Főmenü első évadában a háttérből segített minket, és végig követte az egész gyártási folyamatot. Nagyon profi, és a szemléletünk is megegyezik, ha munkáról van szó. Elképesztő teherbírása van fizikálisan és mentálisan is.

– Az első évadban rengeteg ételt mutatott be a nézőknek. Most mi alapján kategorizálja adásról adásra?

– Ritka, vagy talán nem létező műfaj a miénk. Inspirációkat nyújtunk a nézőknek, és büszkék vagyunk rá, hogy minden, ami elkészül a konyhánkban: ehető. Betekintést adunk minden részletes lépésbe, nincsenek elnagyolt felvételek. A receptúra, amit megírunk Zsófival, pedig működik!

– Hogy érezte magát a második évad forgatásai alatt?

– A forgatásokra azt szoktam mondani, hogy olyan, mint egy dzsembori. Nagyon jól érezzük magunkat a stábbal, jó a hangulat, de mellette rendkívül komolyan is vesszük magunkat és a munkánkat.

– Esetleg volt olyan vicces pillanat, amit szívesen megosztana az olvasókkal?

– Számomra Zsófi anyukája volt a legviccesebb pillanat és vendégünk egyben, ami furcsán hangzik, mert professzor sportorvos és táplálkozás szakértő! Nagyon komolyan és mélyen boncolgattuk mindkettőnk szakterületét, ugyanakkor nagyon ízlésesen és humorosan csipkedtük egymást. Nagyon élveztem. Ezen felül a napi kőkemény ütemterv és kb. tízórás forgatás mellett, folyamatosan bohóckodunk a stábbal. Egy Star Wars fénykard is előkerült egyszer csak, amit mindenki akart magának.

– Feszített munkatempóban dolgoztak, egy-egy epizód több napot is igénybe vett, vagy a rutin miatt sokkal gyorsabban haladtak?

– Tény, hogy idén nagyobb volt a rutinunk és a konyhánkban is otthonosan mozogtunk, de még így is rendkívüli megterhelést jelentett ez a néhány hét. Nagyon intenzív időszak áll mögöttünk, heteken keresztül reggeltől estig forgattunk. A forgatások alatt néha csak akkor volt pihenőnk, mikor külön készítettük az ételeket, viszont a stábnak még megterhelőbb volt, ugyanis nekik sokszor még ennyi pihenőidő sem jutott. Tizenöt epizódot gyártottunk és tematikánként három ételt készítettünk. Így majdnem ötven receptet kellett kitalálnunk és elkészítenünk három hét leforgása alatt, illetve az azt megelőző hetekben. Számomra egy epizód megírása olykor akár 4-5órát is igénybe vesz. Pontos kalkuláció, alapanyag források ellenőrzése, pontos itinerek leírása a háttérkonyhának, operatőröknek.

– Korai még a kérdés, de lesz harmadik évad is?

– Most még szeretnénk kiélvezni a második évad forgatása utáni jól megérdemelt pihenőnket, és megnézni a kész adásokat. Mi nagyon szeretnénk, ha 2022-ben is lenne folytatás, sok ötletem van még, amit megosztanék a nézőkkel, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a tárgyalások is megkezdődnek.

Kiemelés: Böröcz Zsófi

„Az adásokban lesz női energia is”

– A Főmenü második évadában Széll Tamás oldalán láthatjuk házigazdaként. Hogyan találta meg ez a szerep?

– Már az első évadban is részese voltam a Főmenünek, én segítettem a háttérből Tamásék munkáját, és vendégként a Nem süti című epizódban is szerepeltem. Az alapanyagok beszerzésében, a hozzávalók összekészítésében és az ételek előkészítésében volt akkor szerepem, a teljes háttérkonyha logisztikáját vittem, nagyon szerettem részese lenni a produkciónak. Mikor idén megcsörrent a telefonom, hogy lesz második évad is, nagyon megörültem és azonnal igent mondtam. Csak később jelezték a gyártók, hogy szeretnék, ha idén a háttérstábból előlépnék házigazdává. Elképesztően meg voltam lepődve, az elején egy picit megijedtem, aztán visszagondoltam arra, hogy 5 éve dolgozom együtt Tamással – ugyan nem a kamerák előtt, hanem a háttérben –, de jól működünk együtt, és tudjuk egymást is segíteni. Ezt végiggondoltam és az volt bennem, hogy én erre egy szép kövér igent mondok.

– Ismerték egymást Tamással korábban is, esetleg volt rá példa, hogy dolgoztak együtt?

– Tamással most már baráti a viszonyunk, régóta dolgozunk együtt csapatként. Mégis a mostani egy teljesen más helyzet volt, amire azért fejben rá kellett készülnöm. Ezt a műfajt szerintem nem is lehetne úgy csinálni, ha nincs egy jó emberi kapcsolat a két házigazda között. Ezt a fajta kommunikációt nem lehet megjátszani. A második évad témái is nagyon jók, mint például az édes élet, vagy a halas tematika, ahol Tamás igazán otthonosan érzi magát. Minden témába bele tudtuk tenni saját magunkat is, és olyan dolgokat, amik fontosak lehetnek a nézők számára.

– Hogyan érezte magát az új feladatban?

– Nagyon segítőkész volt végig Tamás. Ő már rendkívül otthonosan és rutinosan mozog a kamera előtt. Képes rá, hogy egyszerre végezzen három különböző konyhai feladatot, közben még különböző érdekes történeket is meséljen, és a tökéletes megfogalmazásra is figyeljen. Az elején nem volt könnyű úgy főzni, hogy lépésről lépésre figyelnem kellett, hogy minden mozdulatot, momentumot szóban is elmondjak. Rengeteget segített a profi és összeszokott stáb, akikkel egyébként ugye tavaly már a háttérből együtt dolgoztunk.

– Mit adott Önnek a Főmenü stábjával töltött idő?

– Tudom, hogy nagyon magas a léc mind edukáció mind szórakoztatás szempontjából. A Főmenü szerintem egy nagyon erős a gasztroműsorok világában, úgyhogy ehhez a feladathoz fel kellett nőni, és remélem, hogy a nézők is így gondolják majd ez sikerült. Nekem rengeteget adott ez a néhány hét forgatás. Teljesen új szerepben próbálhattam ki magam. Nem csak a forgatások kapcsán, hanem újdonság volt a sok interjú és sajtóesemény, fotózás és a műsor marketingkampányában való szereplés is.

– Milyen recepteket mutat be a nézőknek?

– A cukrászat közel áll a szívemhez így több desszerttel is készültem az újragondolt rákóczi túróstól, egészen a házi fagylaltig, de lesz például szörp is. Sok zöldségre, tudatosságra lehet tőlem számítani, olyan technikákkal, trükkökkel készítve, vagy akár csak tálalva, amik feldobnak egy-egy házias ételt is.

– Mi alapján kerültek kiválasztásra a bemutatott receptek?

– Voltak témák, amikhez azonnal tudtunk mondani egy-egy teljesen önazonos receptet, és voltak olyanok, ahol kicsit kutakodtunk, hogy milyen fogás is passzolna igazán. Az ételeink visszaadják, azt, ahogy egyébként főzünk, nálam könnyebb fogások lesznek, néha teljesen húsmentesen, de ezen a fronton Tamás is nyitott idén. A közös receptek néha inkább Tamás, néha az én ízlésemet mutatják, szuper összhangot találtunk minden adásnál. Az ételek szezonálisak, frissek, beépíthetőek bárki konyhájába, ami fontos szempont nekünk.

– A rendezvényein rengeteg segítséget nyújt a gasztronómia iránt érdeklődőknek, főzni vágyóknak. Itt is számíthatnak arra a nézők, hogy újabb tudással állnak majd fel szombatonként a Főmenü után a kanapéról?

– Tizenkét éve foglalkozom gasztronómiával. Gasztromentorként szoktam aposztrofálni magam, ugyanis szinte minden területén kipróbáltam már magam. Valóban dolgoztam rendezvényeken, workshopokon, étterem projekteken, étterem nyitásokon, sok olyan tapasztalatom van, amit a Főmenü adásaiban is tudtam hasznosítani. Én mégis inkább azt mondanám a nézőknek, hogy amit meg tudok mutatni az az, hogy hogyan készítsünk egyszerűen, remek alapanyagokból jóízű fogásokat, korszerű technológiákkal. A forgatások alatt elkészült ételeket mindig a stábtagok szokták elfogyasztani, tőlük rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek.

– Mennyire kap szabad kezet az Ön által bemutatott receptek kitalálásában?

– Maximálisan, de mindent részletesen egyeztettünk Tamással és a stábbal, igazi csapatmunka volt. A felvételek előtt oda-vissza véleményeztük a folyamatokat, és egyeztettük a főzéseink sorrendjét, ötleteltünk néha az utolsó pillanatig. Tamás hosszú évek közös munkája után is meg tud lepni. Úgy lát alapanyagokat, ahogy kevesen és így fantasztikus ételeket készít belőlük, a karácsonyi adás halas főételét például sose ettem még, de teljesen levett a lábamról, zseniális volt.

– Széll Tamás nagyon komoly múlttal rendelkezik. Kihívás volt mellette helytállni?

– Tamás rendkívül precíz, minden részletre odafigyel, tisztaság és letisztultság veszi körül. Igazi profi, aki nagyon komoly hangsúlyt fektet arra, hogy minden tökéletes legyen a konyhában. Az évek során volt időnk összerázódni és jól megismerni egymás munkáját, ez most rendkívül sokat segített nekem. Természetesen nagy kihívás egy Michellin-csillagos séf mellett helyt állni a konyhában, főleg úgy, hogy még a kamerákra, a megjelenésre és a beszédre is figyelni kell.

– Anger Zsolt volt Széll Tamás főzőtársa az első évadban. A nézők nagyon szerették a párosukat. Okozott a forgatások elején ez egy kis félelmet Önben, hogyan fogadják majd Önt a nézők Zsolt után?

– Tamás és Zsolt nagyon jól működtek a konyhában és a képernyőn is. Látszott, hogy ez nem csak közös munka, hanem barátság is. Nem okozott félelmet, de tudtam, hogy komoly munka lesz az első évad sikere után belopni magam a nézők szívébe. Bár nem kamerák előtt, de Tamással összeszokott páros vagyunk, jól funkcionálunk együtt és a nézők számára is újdonság lesz, hogy az adásokban női energia is van. Hiszem, hogy aki megnéz majd egy-egy részt visszatér, hogy a következőt is láthassa.

– Milyen típus? Ön is megmutatja majd a humoros oldalát?

– Az első és a második évad hangvétele között nem lesz nagy különbség. A felvételek ugyanolyan jó hangulatban teltek. Tamással ment folyamatosan az oda-vissza csipkelődés, sztorizás, humoros és szórakoztató jelenetekből sem lesz hiány. Hajlamos vagyok magamat és a munkát is túl komolyan venni, de ennek itt csak egy pontig van helye, hisz a nézők szórakozni ülnek le a tv elé. Tamás és a stáb is segített, hogy ellazuljak, így a felvételek jó hangulatban teltek, ment a folyamatos csipkelődés, sztorizás. Humoros és szórakoztató jelenetekből sem lesz hiány, tényleg szerethető adásoknak nézünk elébe, mi is, és a nézők is.