Bátyai Éva kislánykorában is szívesen segédkezett szülei mellett a konyhában. Szeret főzni, még ha a már nagyon elfoglalt hétköznapjaiban nem is jut minden nap ideje rá. Fontos számára az egészséges táplálkozás, tej- és tejtermékeket sem ő, sem családja nem fogyaszt. A Recept&Rejtvény magazinnak elmondta, kisfia tejfehérje allergiája miatt kellett változtatni szokásaikon, ám míg korábban nehézséget okozott az tejmentes alapanyagok beszerzése, ma már minden fellelhető a boltok polcain. A Barátok közt Harmath Szonja karakterét megszemélyesítő színésznő mesélt arról is, milyen célokat tűzött ki maga elé, és elárulta, milyen komoly változásokat hoz számára a 2020-as év.

– Milyen rendszerességgel állsz a tűzhely mellé és hogyan oldód meg a családod étkezését?

– A gyorsan elkészíthető, kevésbé időigényes ételeket részesítem előnyben. Hétközben minden napra főzök, hétvégén viszont nagy segítségemre van ebben is a tündéri anyósom. Hétvégén mindig készít nekünk egy nagyobb mennyiségű ételt, hogy olyankor együtt tudjunk több időt tölteni, és ne arról szóljon a két napunk, hogy a konyhában állok. A férjem is többségében otthonról viszi a munkahelyére az ebédet. Általában ez nálam is így szokott lenni, a forgatásokon van lehetőség arra, hogy leüljünk enni, de olyan is megesik, hogy a nagy rohanásban csak délután négykor jutok hozzá.

– Ma már sokan odafigyelnek a táplálkozásra, nálatok is főképpen az egészségesebb ételek kerülnek az asztalra?

– Nagyon szeretem a húst és ezáltal a magyar hagyományos ételeket, mint a csirkepörkölt, halászlé, vagy például a töltött káposzta. Szerencsésnek mondhatom magam, mert édesanyámtól örököltem a vékony testalkatát, így nem kell különösebben nagyon odafigyelnem erre. Ettől függetlenül egészségesen táplálkozunk, kevés cukrot fogyasztunk, tej- és tejtermékeket egyáltalán nem eszünk. Arra is odafigyelünk, hogy minőségi kenyeret vásároljunk, de ez már természetes, hiszen évek óta így van nálunk.

– Van valamilyen különösebb oka, hogy nem fogyasztotok tejtermékeket?

– A hat éves nagyobbik fiamnál kiderült másfél hónapos korában, hogy tejfehérje allergiás. Amikor még anyatejjel tápláltam, emiatt diétáznom kellett. Ennek köszönhetően egyszerűen kikopott a háztartásból. Hogy ne kelljen többfélét főznöm, ezért úgy készítettem az ételeket, hogy azt mindnyájan tudjuk fogyasztani. Én soha nem igényeltem úgy igazán a tejet, a férjem pedig leszokott róla. Sajtot vagy túrót eszünk, de a kisfiam nem.

– Mivel tudod pótolni, hiszen számos étel alapanyaga valamilyen tejtermék?

– Ma már ebből a szempontból sokkal könnyebb, mert lehet helyettesíteni növényi tejjel. A tejszínes ételeket, a főzelékeket ezzel tudom pótolni. De fogyasztunk kálciumot, hogy pótoljuk a szerveznek szükséges vitamint. Így is lehet jókat enni, minden szokás kérdése. Nekem nagyon könnyen ment, nem is hiányzik. A férjemnek picit nehezebben. A nehézséget talán inkább az okozza, hogy megtanulja az ember, mit mivel lehet pótolni, de ma már rengeteg tejmentes terméket lehet kapni, így semmilyen nehézséget nem jelent számunkra.

– Amióta nem fogyasztasz tejterméket, érzel valami változást a szervezetedben?

– Gyerekkoromban is keveset fogyasztottam, de azt észrevettem, hogy ha picivel több tejeskávét iszom, akkor az ekcémám pici előjön, vagy volt már rá példa, hogy berekedt a hangom. Úgy tudom, a felső légúti betegségeket táplálja. Én határozottan jobban érzem magam nélküle.

– Te is olyan kislány voltál, aki az anyukája és a nagymamája mellett sürgött főzés közben a konyhában, vagy inkább később kezdett érdekelni a gasztronómia?

– Én mindig ott voltam. Nagyinak rendszeresen segítettem a sütemények elkészítésében, mindig kaptam tőle különböző feladatokat. Volt, hogy én kevertem össze a masszákat, de olyan is megesett, hogy a fakanál nyelével nyújtottam a tésztát. A szűk családi körben pedig főként apukám főzött, nagyon szereti. Sokat néztem őt ilyenkor, ő is bevont gyakran a folyamatokba. De édesanyám is helyt áll a konyhában.

– Ma már családod van. Mennyire volt fontos szerepe a közös étkezéseknek akkor és most az életedben?

– Nagyon, nálunk ez a mindennapokra jellemző volt. Mindig együtt reggeliztünk, anyukám ragaszkodott hozzá. Még a gimnáziumba is úgy mentünk, hogy apukám csomagolt ételt számunkra. Mivel ezt a szokást hoztam otthonról, így a mai napig próbálom tartani az én családomban is. Ha teljes a létszám, akkor együtt ülünk asztalhoz. A két pici fiam mellett nehéz ezeket az alkalmakat kihasználni a beszélgetésre, éppen ezért szoktunk eljárni időnként étterembe a férjemmel, hiszen az tény, hogy az étel fölött lehet jókat beszélgetni.

– Rohanós az életed, hiszen ott a két pici fiad, forgatsz, színházban játszol. Sikerült kialakítanod egyfajta rutint, hogy minden zökkenőmentesen működjön?

– A forgatások és a színházi elfoglaltságok is hétről hétre változnak. Ahogy említettem, anyósom nagyon sokat segít ebben is. A szüleim is Pesten élnek, anyósomékkal pedig egy kerületben lakunk. Bevallom őszintén, ezt nélkülük nem tudnám így csinálni. A férjem is sokat segít, nagyon jó apuka, bármikor rábízhatom a gyerekeket. Csütörtökön megtudom, hogyan alakulnak a forgatások, mindig ehhez mértem tervezem meg a következő hetet. Vannak nehezebb időszakok, de olyan is megesik, hogy lazábbak a mindennapok.

– Milyen színházi feladataid vannak jelenleg?

– Az Újszínházban játszom a forgatások mellett. Két mesedarabban, és a Kőszívű ember fiaiban, szép számmal van ott is feladatom.

– Évente kétszer, nyáron és decemberben állnak le a Barátok közt forgatásai. Ezeket az időszakokat jobban ki tudod használni magadra, a családra?

– Olyankor mindig arra koncentrálok, hogy minél többet tudjunk együtt lenni, és igyekszünk bepótolni a kimaradt időt. Ők a legfontosabbak, de természetesen van lehetőség minden másra is. A nyári leállás a legnyugalmasabb, hiszen akkor színház sincs. Kevesebb a stressz, könnyebb minden.

– Lassan két éve láthatunk nap mint nap Harmath Szonja karaktereként a képernyőn. Mennyire vált ezen idő alatt az életed részévé a sorozat, a kollégák?

– Rengeteg időt töltök ott. Nagyon szeretem a stábot, a színészkollégáimat és a háttérben dolgozókat is. Úgy érzem, ez kölcsönös. Akaratlanul is kialakulnak barátságok, például Pesák Ádámmal, aki a testvéremet játssza, ő nagyon jó barátommá vált. Szeretünk együtt dolgozni, mondhatni, az öcsémként tekintek rá. De Kardos Esztivel is, akivel elsősorban az anyaság hozott közelebb minket egymáshoz. A szerepemet is nagyon kedvelem, az eddigi életem leghangsúlyosabb része.

– Milyen feladatok várnak még rád a Barátok közt mellett az idei évben?

– Az egyik legfontosabb dolog, cél, amit kitűztem magam elé, az angol nyelvtanulás. Szeretnék idén levizsgázni belőle. Illetve komoly időszaknak nézünk elébe, hiszen a nagyobbik fiamnál most kezdődik az iskolaválasztás, szeptembertől iskolakezdés és a kisebbik fiam pedig óvodába megy. Természetesen a forgatások is mennek tovább, és talán a színházban is találnak rám újabb feladtok.