
Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.
Hozzávalók:
30 dkg sertésszűz
só
bors
10 dkg szeletelt bacon
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek dijoni mustár
2 ek méz
1 tk Worcester-szósz
½ dl tejszín
½ dl olaj
30 dkg burgonya
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
7 dkg liszt
só
bors
olaj a sütéshez
újhagyma a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés:
A sertésszüzet lehártyázzuk, és 2 ujjnyi vastagra felszeleteljük. Enyhén sózzuk és borsozzuk, majd a szeletek minden oldalát beburkoljuk baconnel. Minden nyársra 3 darabot tűzünk, zsírpapírba bélelt tepsibe fektetjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.
Közben egy fej vöröshagymát finomra vágva, egy kevés olajon megpirítunk. Hozzáadjuk a mustárt, a mézet, a Worcester-szószt és a tejszínt, összeforraljuk, és pár percig főzzük.
A rösztihez meghámozzuk a krumplikat, burgonyareszelőn lereszeljük, és összekeverjük a tojással, az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel, valamint a liszttel. Sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon kis lepényeket sütünk belőle. Tálaláskor a nyárson hagyott húsokra kanalazzuk a mézes szószt, és a rösztikkel kínáljuk, felkarikázott újhagymával díszíthetjük.