Ragyogó napsütésben, tömött lelátókelőtt rendezték meg a tizenegyedik Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén. Amagyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny idén is százakatmozgatott meg. A magyarság legnagyobb modern kori lovas ünnepére kilátogatóvendégek a hamisítatlan magyar vendéglátás különlegességeibe isbelekóstolhattak.

Nagyanyáink konyhájának ízei, a bableves füstölthúsos illata, benne az aszalt szilva semmihez sem hasonlítható aromájával, a tejfölös lapcsánka, a töltöttkáposzta, a gyöngytyúkos lencse, már csak az emlékeinkben élnek. A magyar konyha ezerszínű, és ezzel együtt ezer ízű is. Nehéz megítélni honnan erednek a gyökerei, mikor, hogyan alakult, változott. Együtt élő nemzetek ízei, svábok, szerbek és horvátok, cigányok és szlovákok, románok és zsidók, mind hozzátettek a közös asztalra kerülő fogásokhoz. A Nemzeti Vágta ideje alatt a küzdőtéren zajló versenyek izgalmai mellett, igazi fesztivál-hangulatot uralkodott az ’56-osok tere és a Széchényi pálya közötti területen, vagyis az Országkonyháján. Hamisíthatatlan magyar vendéglátásban lehetett része a vendégeknek, akik kilátogattak a rendezvényre. Igazi ínyencségnek számító tradicionális hús alapanyagok kerültek a középpontba – az őshonos magyar állattenyésztés büszkeségei – a mangalica, a szürkemarha, a liba és a tavi, folyami halak. Újdonság volt az idei évben, hogy az Országkonyha kiegészül a Bor- és Pálinkafaluval is, ahol felvonul a magyar bor,- és pálinka fajták színe-java. Enni és inni a Nemzeti Vágta ideje alatt persze nem csak az Országkonyhában lehet, hiszen az Andrássy út teljesen átalakult egy óriási kirakodóvásárrá, ahol a vágtán részt vevő települések mutatkoztak be és persze köztük is sokan főztek, így az ügyesebbek néhány helyi ízt is megismerhettek. A Nemzeti Vágta tulajdonképpen a magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény is. Az esemény évről-évre több hazai és külföldi látogatót vonz és az eseménynek köszönhetően egyre több gyerek szeretne nyeregbe ugrani.

Tömegeket vonzott a látványos „show”

A Nemzeti Vágta a magyar városok, falvak ünnepe. Célja, hogy a nemzeti lovas hagyományt felelevenítse, új tartalommal gazdagítsa, és nagyszabású kulturális fesztivált hozzon létre. A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény. A Nemzeti Vágtán a magyar települések által nevezett lovak és lovasok, mérkőznek meg Budapesten, a Hősök tere körül, ehhez méltó látványos és emelkedett körülmények között.

A szombaton rendezett előfutamokról öt versenyző jutott a vasárnapi döntőbe. A 10–16 év közötti gyerekek maximum 138 centi magas pónilovakon mérték össze tudásukat vasárnap délután a Hősök terén a másfél körös versenytávon. Az ék alakban haladó hat versenyzőt a Fonyódi kishuszárok vezették fel.

A Családok éve Kishuszár Vágta győztese Sepsiszentgyörgy versenyzője, Kolumbán Örs-István lett, Fatima nevű pónijával. Második helyen Rigó Loretta végzett Zirc színeiben, Virág nyergében. Harmadikként Hernádnémeti település képviseletben Éles Virág ért célba Robika hátán.

A kétnapos esemény csúcspontjának számító Vágta döntőt Székely Tibor hagyományőrző huszár alezredes, a Vágta főkapitánya nyitotta meg, a verseny kezdetét pedig egy 1848-as csatakürt felhívójele és a hagyományos ünnepi ágyúlövés jelezte.

A versenyzők három és fél körös versenytávon mérettettek meg a Nemzeti Vágta legfontosabb futamán, győztesként ez évben Temerin település képviseletében Nagy Arnold futott be, Fantázia nevű lovával. A második Colonia Victoria hátán Kun Ferenc lett Rózsaszentmártonról, aki emellett a Szentkirályi Fair Play Díjat is elnyerte. A harmadik helyezést a Pogányról érkezett versenyző, Ács Linda érte el, My Boy Mennydörgés nevű lovának nyergében.

A győztesnek járó díjat Dr. Simon Attlia, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Vezérigazgatója és Dr. Szalay-Bobrovinczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes adták át.

Vélemény, hozzászólás?