Klajkó Szandra számára elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Párjával, Veréb Tamással gyakran lepik meg egymást egy-egy finomsággal. Az elfoglalt hétköznapjaikon is törekednek arra, hogy együtt étkezzenek, de az is előfordult, hogy közösen készítik a vacsorát. Szandi életébe másfél évvel ezelőtt a tánc, a tanítás, és az éneklés mellett a rádiózás is fontos szerepet kapott, melyről örömmel mesélt a Recept&Rejtvény magazinnak. De azt is örömmel újságolta, hogy március 8-án jelent meg első lemeze, és nem is akárki volt ebben a segítségére.

Ma már saját háztartást vezetsz, mégis mikor vált mindennapossá a főzés számodra?

– Már gyermekkoromban ismerkedtem a főzőtudománnyal, hiszen mindkét nagymamám nagyon aktív a konyhában. Mindig is csodáltam őket a nagy tudásuk miatt, de amíg Tomival nem ismerkedtem meg, nem igazán éreztem késztetést arra, hogy én is odaálljak a tűzhely mellé. De ez mára megváltozott, mert amióta együtt élünk, és is szívesen alkotok a konyhában, ezzel örömet okozva számára. Igyekszem kreatív lenni, és olyan ételeket készíteni, amit kizárólag neki alkotok meg. Fontos, hogy van kinek főzni! Jó kis elfoglaltság és segítünk egymásnak.

Mindketten igen elfoglaltak vagytok, de ha időtök engedi, szoktatok-e együtt is alkotni?

– Ez rendszeres a mi életünkben. Szeretünk együtt főzni, mindenkinek meg van a feladata, mégis azt értékeljük leginkább, ha egymásnak készítünk valamilyen finomságot. Ez sokkal többször fordul meg az életünkben. Tomi nagyon szereti a csípős ételeket, vagy az indiai konyhát, és bár én húst és túl fűszeres ételeket kevésbé fogyasztok, neki nagy szeretettel mindent megcsinálok.

Kedveli a biotermékeket

Bizonyára színpadi emberként számodra is fontos a megjelenés. Mennyire figyelsz az ételek minőségére, mennyiségére?

– A sok elfoglaltságunk ellenére is igyekszünk minden étkezést beiktatni az életünkbe. Különösen figyelünk arra, hogy lehetőség szerint ezt együtt tegyük. Ha nem is otthon, akkor útközben valahol találkozunk, és beülünk egy étterembe. Én sosem szerettem a zsíros ételeket, ebből a szempontból szerencsés vagyok, mert szívesebben fogyasztok könnyű salátákat. Előtérbe helyezem a gyümölcsöket és a zöldségeket.

Feltételezem, mivel ügyeltek az étkezésekre, főképp egészséges alapanyagokat is használtok a főzéshez.

– Ahogy már említettem, nem szeretem a zsíros ételeket, ezért kizárólag olívaolajjal főzök. Van egy kis házi kertünk, ahol néhány alapanyagot mi termesztünk meg, de néhány fűszernövény is megtalálható. Tomi nagyon szeret kertészkedni, ez is az ő érdeme. Nyári időszakban előszeretettel használom a kertünkből a zöldségeket. Ez gyermekkoromban is nagy hagyomány volt, amikor lementünk nagymamám kertjébe, mindent frissen szedtünk, és úgy étkeztünk. Ezek is hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz, hiszen nem különböző vegyszerezett alapanyagokból késztjük az ételt. Erre igyekszünk figyelni. Szeretek különlegességeket beszerezni, és a biotermékekből vásárolni.

Külföldi nyaralások alkalmával mennyire fontos számotokra, hogy az adott kultúra tradicionális ételeit megkóstoljátok?

– Kevésbé vagyok bevállalós Tomival ellentétben. Ő bátrabban kóstol meg ételeket, és többet is ismer, mint én. Ha valami nagyon fűszeres, akkor én azt nem szívesen fogyasztom, ezért a thai vagy az indiai ételek nem a kedvenceim, nem is eszem. Ha tengerparton nyaralunk, akkor szívesen eszünk halat, vagy rákot. Sőt otthon is gyakran fogyasztunk, mert nagyon szeretjük.

Mindenkinek jól esik, ha pozitív visszajelzést kap a főztje után. Te hogy vagy ezzel?

– Nem feltétlenül a dicséretért főzök. Természetesen nagyon jól esik, ha valakinek ízlik az ételem. De talán az a legjobb, amikor az általam készített ételből vagy sütimből viszek nagymamáméknak, és végre nem ő csomagol nekünk, az jó érzés. Szeretek ily módon is. örömet szerezni. Ha látom, hogy valakinek jól esett, nekem elég visszajelzés számomra.

Sok mindennel foglalkozol, hiszen énekelsz, táncolsz, tanítasz, mindemellett pedig a Dunakanyar Rádión műsort vezetsz… Hogy jött az életedbe a rádiózás?

– Régóta tevékenykedem léleklazítóként, csináltam egy klubot, ahol mindenki mesélhetett magáról, és alkalmanként feldolgoztunk egy-egy témát. Mindig is érdekeltek az emberek, és megfordult a fejemben, hogy szívesen csinálnék egy beszélgetős rádióműsort. Adódott egy lehetőségem a Dunakanyar Rádióban, amelyre örömmel mondtam igent. Szerettem volna, hogy a vendégeim a szakmájukról beszéljenek, mégis más tükörben nézve. Például, hogy ők bizonyos helyzeteket, pillanatokat hogyan éltek meg a másik oldalon, nem a néző felől. Illetve olyan eseményeket idézünk fel a műsorban, amik meghatározóak voltak az ő szakmájában, legyen ez művészeti, vagy más tevékenység. Volt olyan, hogy valaki megfogalmazott nálam egy álmot, és a következő alkalommal örömmel újságolta, hogy megvalósította, amit nálam tűzött ki célként maga elé. Ez pedig igen jó érzés.

„Fontos pihenős napokat is tartani”

Számon tartod, hogy hány műsoron van mögötted?

– Másfél év alatt közel hatvan vendég járt már nálam. Hihetetlen visszatekinteni, hogy ennyi idő alatt milyen sok jó beszélgetésen vagyok túl. Olyan témákat érintünk, ami engem is nagyon érdekel. Több esetben fordult már meg nálam egy-egy kollégám, akiket annak ellenére, hogy ismerek, mégis meglepő módon olyan dolgokat tudtam meg, amiket addig nem.

Hogyan tudod ezt a sok-sok munkát egyensúlyban tartani és összeegyeztetni a magánélettel?

– Az egyik fontos elemem a naptáram. Régen kézi naptárt vezettem, ma már átváltottam a telefonomra. Tomival közösen vezetjük, így látjuk egymás programját is. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy elegendő időt tudjunk együtt tölteni. A másik recept a rendszer, ami nem hiányozhat az ember életéből, úgy tudok én is ennyi mindent vállalni. Fontos pihenőidős napokat is tartani, ami kizárólag csak kettőnkről szólnak.

Március 8-án régi álmod vált valóra, hiszen megjelent első lemezed. Mit lehet tudni az albumról, és ki volt a segítségedre?

– A lemez az eddigi pályafutásom összefoglalója, hiszen az első dal nagyjából 8-9 éves koromban készült apukám, Klajkó Lajos segítségével. Én még akkor nőttem fel, amikor a lemeznek volt értéke. Minden dalnak volt üzenete, és nekem még mai napig ezt jelenti. Sok év munkáját öleli fel az album, ami által nagyon változatos. Több korszakom volt, így a raptől kezdve a populáris dalokon át minden megtalálható rajta, engem is picit bemutat. Ma már a letisztultabb vonalat követem, fontos a dalok mondanivalója, hogy tartalmas legyen.