Hozzávalók:

30 dkg krumpli

0,5 evőkanál mustár

3 evőkanál majonéz

3 szál újhagyma

petrezselyemzöld

15 dkg sós lében pácolt tonhalkonzerv

0,5 citrom reszelt héja

őrölt bors

A panírozáshoz:

1 egész tojás

5 dkg liszt

5 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez:

2 dl olaj

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízbe puhára főzzük. Amikor már megfőtt, leszűrjük, majd néhány másodpercre visszatesszük a tűzre – folyamatosan kevergetve -, hogy teljesen leszáradjon.

Ezután krumplinyomón átnyomjuk, vagy villával jól összetörjük. Az összetört krumplihoz ezután hozzákeverjük a mustárt, a majonézt, az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a vékonyra lekarikázott újhagymát, a reszelt citromhéjat, és a halat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd négy pogácsát formázunk a masszából.

A megformázott pogácsákat óvatosan először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Egy serpenyőben kb. 2 dl olajat hevítünk, beletesszük a bepanírozott halpogácsákat, és mindkét oldalukat 4-5 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezután papírtörlőre szedjük, és a felesleges olajat leitatjuk a pogácsákról.