Hozzávalók:
3 húsos kápia paprika
10 dkg dió
1 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 szelet szikkadt kenyér
2 ek paradicsompüré
2 kk cukor
1 citrom leve
1 dl olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A kápia paprikát sütőlapra tesszük, és forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Műanyag dobozba tesszük, lezárjuk, és 10-15 percet pihentetjük, majd kicsumázzuk, bőrét óvatosan lehúzzuk.
A diót a köménnyel, a pirospaprikával és a fokhagymával pépesítjük, hozzáadjuk a beáztatott, és alaposan kinyomkodott kenyeret, a sült paprikát, majd a cukrot, a paradicsompürét és a citromlét. Alaposan összeturmixoljuk. Ekkor lassan hozzáadjuk az olajat, állandóan keverve, sózzuk, borsozzuk. Kenyérrel, pirítóssal, pitával tálaljuk.