Hozzávalók:

3 húsos kápia paprika

10 dkg dió

1 kk őrölt római kömény

1 kk őrölt pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

1 szelet szikkadt kenyér

2 ek paradicsompüré

2 kk cukor

1 citrom leve

1 dl olívaolaj

bors

Elkészítés:

A kápia paprikát sütőlapra tesszük, és forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Műanyag dobozba tesszük, lezárjuk, és 10-15 percet pihentetjük, majd kicsumázzuk, bőrét óvatosan lehúzzuk.

A diót a köménnyel, a pirospaprikával és a fokhagymával pépesítjük, hozzáadjuk a beáztatott, és alaposan kinyomkodott kenyeret, a sült paprikát, majd a cukrot, a paradicsompürét és a citromlét. Alaposan összeturmixoljuk. Ekkor lassan hozzáadjuk az olajat, állandóan keverve, sózzuk, borsozzuk. Kenyérrel, pirítóssal, pitával tálaljuk.