Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hagyományos szilvás gombóc

Hozzávalók:

A gombóchoz:

1,2 kg burgonya

5 dkg teavaj
30 dkg finomliszt
50 dkg szilva
10 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A morzsához:

25 dkg zsemlemorzsa
5 dkg teavaj

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, egyforma darabokra vágjuk, megmossuk és bő vízben feltesszük főni. A vízbe tegyünk 1 evőkanál sót és kb. 30 perc alatt főzzük puhára. A megfőtt burgonyákat szűrjük le, majd krumplinyomóval törjük finomra. A súlya a főzés után kb. 1 kg. Most jön egy hosszú szünet egészen addig, amíg teljesen, de tényleg teljesen hidegre nem hűl.
A szilvákat csak annyira vágjuk be, hogy könnyen kijöjjön a magja, így jobban megtartja majd a fahéjas porcukrot. A porcukrot és a fahéjat egy kis tálban összekeverjük későbbre.
A serpenyőt közepes lángon felhevítjük és a zsemlemorzsát pirítani kezdjük. Én csak akkor adom hozzá a vajat, amikor már szép színe van, mert úgy tapasztaltam, hogy így kevesebb zsiradék kell hozzá. A prézlit közben időnként átkeverjük és ha már szép, pirult színe van, beletesszük a vajat is. Szépen kevergessük el, hogy szaftos legyen mindenhol és ez készen is van.
A burgonyához mérünk 20 dkg finomlisztet, 1 bő teáskanál sót és a vajat. Tegyünk fel egy nagy lábos vizet forrni a gombóchoz és közben gyúrjuk össze a tésztát. Én először mindig kevesebb liszttel próbálkozom, hiszen akkor a legfinomabb, ha keveset teszünk hozzá. Ha kevesebbel is ilyen szépen elválik a táltól és a kezünktől, akkor a világért se adjunk hozzá többet, de ha kell akkor apránként még gyúrjunk hozzá annyit, amíg ilyen jól kezelhető lesz, ragacs mentesen.
Kiveszünk egy kisebb darabot, golyóvá forgatjuk és a tenyerünkben ellapítjuk. Jöhet bele a szilva, és a mag helyére a fahéjas porcukor. Egyszerűen rányomkodjuk a tésztát úgy, hogy bezáródjon a gyümölcs felett is. Kicsit formázzuk és a lisztezett tálcára letesszük.
Amikor már lassú forrásban van a víz, beletesszük az első gombócokat. Egyszerre ne tegyünk 5-6 db-nál többet. Így pár perc alatt szépen feljönnek a víz tetejére. További 3-4 percig főzzük, majd alaposan lecsepegtetve a morzsára szedjük és meghempergetjük őket. A többit ugyanígy készítjük el.