Hozzávalók:

1 őzgerinc sütőformához

11 dkg margarin

3 tojás

11 dkg porcukor

11 dkg liszt

fél csomag sütőpor

1 vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál őrölt fahéj

5 dkg aszalt gyümölcs

5 dkg mandula

5 dkg mazsola

5 dkg kandírozott narancs-és citromhéj

A forma kikenéséhez:

3 dkg margarin

1 evőkanál liszt

A mandulát forró vízbe tesszük, leszűrjük, és a héját leszedjük. Apró darabokra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. A tojásokat felütjük, szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgákhoz először porcukrot és vaníliás cukrot keverünk. Amikor már jó habos, apránként hozzáadjuk a margarint és a citromhéjat.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a pirított manduladarabkákkal, az előzőleg megmosott mazsolával, a kandírozott citrom-és narancshéjjal, és a kis kockákra vágott aszalt gyümölcsökkel. Kevés őrölt fahéjat is szórunk bele. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

A sárgákhoz felváltva, apránként adagoljuk a lisztes keveréket és óvatosan, nehogy összetörjön, a tojáshabot. Az őzgerincformát kikenjük zsiradékkal, és megszórjuk liszttel. Ebbe borítjuk bele a masszát. Eligazítjuk, majd előmelegített sütőben, lassú tűzön, kb. negyven perc alatt tűpróbáig sütjük.

Megvárjuk, míg kicsit hűl, utána kiborítjuk, és ferdén szeleteljük. Sokáig elálló, finom sütemény.