Hozzávalók:

A tésztához:

75 g finomliszt
3 tojás (szétválasztva)
75 g cukor
25 g porcukor

A vajkrémhez:

6,5 dkg cukor
1,5 ek víz
1 tojásfehérje
3 tojássárgája
12 dkg cukor
50 ml víz
18 dkg vaj

A cukrász krémhez:

0,5 db vanília
250 ml tej
6 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
3 tojássárgája
2,5 dkg vaj

Az összeállításhoz:

30 dkg eper

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot. Folyamatos keverés mellett beletesszük a tojássárgákat, és addig verjük tovább, amíg teljesen egynemű nem lesz.
Ezután beleszitáljuk a lisztet, és már nem habverővel, hanem egy rugalmas spatulával óvatosan elkeverjük benne úgy, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét.
Most két választásunk van: külön sütjük meg két adagban a tésztalapot, vagy egyben, és utólag félbevágjuk. Igazából mindegy, amelyiket könnyebbnek érezzük, viszont sütés előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vajkrémhez egy edényben összekeverünk 50 g cukrot és a vizet, majd addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad és forrni nem kezd. A tojásfehérjét közben elkezdjük habbá verni a maradék 15 g cukorral.
Folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a cukorszirupot, majd utána további 10 percig verjük a habot, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. (Én ezt első próbálkozásra nem vártam meg, hiba volt.) Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjehabot félretesszük.
Alacsony fokozaton elkezdjük felverni a tojássárgáját. Közben a cukorból és a vízből a korábbiak szerint szirupot készítünk. Ugyanúgy, folyamatosan keverés mellett, lassan hozzáadjuk a tojássárgájához a forró cukorszirupot, és magas fokozaton addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni.
A vajat habosra keverjük, és a kihűlt tojássárgájás krémet hozzákeverjük. Belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is, de ezt már csak óvatosan, nehogy összetörjön a hab. És ezzel a vajkrém el is készült.
A cukrász krémhez a vaníliarúd magjait kikapargatjuk, és beletesszük egy edénybe, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk. A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd elkezdjük felverni a tojássárgáját. Folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk a keményítős cukrot, és elkeverjük. A forró tej egyharmadát folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni!
Végül az egyik tésztalapot a tortaforma aljára tesszük, és a szélét körberakjuk félbevágott eprekkel, majd a középső részét is kitöltjük a maradék eperrel. A kihűlt cukrászkrémet elkeverjük a vajkrémmel, és beleöntjük a tortaformába az eprekre. A másik tésztalapot rátesszük a krém tetejére, és tálalás előtt legalább három órát a hűtőben pihentetjük a tortát.