Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Fraisier torta

Hozzávalók:

A tésztához:

75 g finomliszt
3 tojás (szétválasztva)
75 g cukor
25 g porcukor

A vajkrémhez:

6,5 dkg cukor
1,5 ek víz
1 tojásfehérje
3 tojássárgája
12 dkg cukor
50 ml víz
18 dkg vaj

A cukrász krémhez:

0,5 db vanília
250 ml tej
6 dkg cukor
2,5 dkg kukoricakeményítő
3 tojássárgája
2,5 dkg vaj

Az összeállításhoz:

30 dkg eper

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot. Folyamatos keverés mellett beletesszük a tojássárgákat, és addig verjük tovább, amíg teljesen egynemű nem lesz.
Ezután beleszitáljuk a lisztet, és már nem habverővel, hanem egy rugalmas spatulával óvatosan elkeverjük benne úgy, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét.
Most két választásunk van: külön sütjük meg két adagban a tésztalapot, vagy egyben, és utólag félbevágjuk. Igazából mindegy, amelyiket könnyebbnek érezzük, viszont sütés előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vajkrémhez egy edényben összekeverünk 50 g cukrot és a vizet, majd addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad és forrni nem kezd. A tojásfehérjét közben elkezdjük habbá verni a maradék 15 g cukorral.
Folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a cukorszirupot, majd utána további 10 percig verjük a habot, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. (Én ezt első próbálkozásra nem vártam meg, hiba volt.) Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjehabot félretesszük.
Alacsony fokozaton elkezdjük felverni a tojássárgáját. Közben a cukorból és a vízből a korábbiak szerint szirupot készítünk. Ugyanúgy, folyamatosan keverés mellett, lassan hozzáadjuk a tojássárgájához a forró cukorszirupot, és magas fokozaton addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni.
A vajat habosra keverjük, és a kihűlt tojássárgájás krémet hozzákeverjük. Belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is, de ezt már csak óvatosan, nehogy összetörjön a hab. És ezzel a vajkrém el is készült.
A cukrász krémhez a vaníliarúd magjait kikapargatjuk, és beletesszük egy edénybe, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk. A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd elkezdjük felverni a tojássárgáját. Folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk a keményítős cukrot, és elkeverjük. A forró tej egyharmadát folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni!
Végül az egyik tésztalapot a tortaforma aljára tesszük, és a szélét körberakjuk félbevágott eprekkel, majd a középső részét is kitöltjük a maradék eperrel. A kihűlt cukrászkrémet elkeverjük a vajkrémmel, és beleöntjük a tortaformába az eprekre. A másik tésztalapot rátesszük a krém tetejére, és tálalás előtt legalább három órát a hűtőben pihentetjük a tortát.