Hozzávalók:

A tésztához:

3 dkg élesztő

1 kockacukor

2 dl tej

30 dkg finomliszt

3 dkg porcukor

1 tasak  vaníliás cukor

2 tojássárgája

3 dkg lágy vaj

3 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

1 ek búzadara

40 dkg fűszeres almapüré

A mázhoz:

25 dkg mascarpone

8 dkg olvasztott vaj

10 dkg porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.

A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (40 perc).

Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Búzadarával megszórjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a fűszeres almával. Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 10 lesz belőle).

Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk, oldalukat körbekenjük a maradék olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!).

A mázhoz az olvasztott vajba belekeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a mascarponét, és jól elkeverjük. Jó vastagon, még forrón megkenjük a csigákat. Melegen, langyosan is isteni!