Hozzávalók:
A tésztához:
3 dkg élesztő
1 kockacukor
2 dl tej
30 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojássárgája
3 dkg lágy vaj
3 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 ek búzadara
40 dkg fűszeres almapüré
A mázhoz:
25 dkg mascarpone
8 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.
A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (40 perc).
Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Búzadarával megszórjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a fűszeres almával. Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 10 lesz belőle).
Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk, oldalukat körbekenjük a maradék olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!).
A mázhoz az olvasztott vajba belekeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a mascarponét, és jól elkeverjük. Jó vastagon, még forrón megkenjük a csigákat. Melegen, langyosan is isteni!