Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Almás csiga mascarpónés mázzal

Hozzávalók:

A tésztához:

3 dkg élesztő

1 kockacukor

2 dl tej

30 dkg finomliszt

3 dkg porcukor

1 tasak  vaníliás cukor

2 tojássárgája

3 dkg lágy vaj

3 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

1 ek búzadara

40 dkg fűszeres almapüré

A mázhoz:

25 dkg mascarpone

8 dkg olvasztott vaj

10 dkg porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.

A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (40 perc).

Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. Búzadarával megszórjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a fűszeres almával. Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 10 lesz belőle).

Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk, oldalukat körbekenjük a maradék olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!).

A mázhoz az olvasztott vajba belekeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a mascarponét, és jól elkeverjük. Jó vastagon, még forrón megkenjük a csigákat. Melegen, langyosan is isteni!