A kenyér gyakran kerül a szemétbe, pedig még egy szikkadt darabból is isteni ételeket lehet készíteni. A bundás kenyéren túl messzebbre nyúlva egy elegáns, egytálételt mutatunk belőle.
Hozzávalók:
- diónyi vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 25 dkg szikkadt krumplis vagy zsúrkenyér
- 25 dkg ementáli, gouda vagy trappista sajt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 1 kk zöldséges ételízesítő
- szerecsendió
- só, őrölt fehér bors
- 1/4 kk pirospaprika
- 10-12 szál snidling
- 10 dkg spárga
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 210-220 fokra. Vajjal kikenünk egy közepes méretű, nem túl mély sütőtálat. A bort mélytányérba öntjük. A kenyeret 2 cm vastag, a sajtot nem túl vékony szeletekre vágjuk-gyaluljuk. Ügyelve, hogy el ne áztassuk, egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a kenyérszeleteket a borba. Mindegyik tetejére 1-1 szelet sajtot fektetünk, majd kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a sütőtálba. A spárgát meghámozzuk, és enyhén sós vízben 3 percig főzzük, majd jeges fürdőben hagyjuk kihűlni, hogy a színét ne veszítse el. A tojásokat megmossuk, felütjük, a keverőedénybe öntött tejhez adjuk. Az ételízesítővel, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval és fehér borssal simára keverjük, majd egyenletesen a kenyér tetejére locsoljuk. Meghintjük fátyolnyi pirospaprikával,ráhelyezzük szépen a sárgákat, és középső bordamagasságon kb. 30 percig, ropogósra sütjük-puffasztjuk. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5-8 percig pihentetjük, végül ollóval a tetejére vagdossuk-aprózzuk a snidlinget.