Hozzávalók:
A paradicsommártáshoz:
30 dkg sűrített paradicsom
10 dkg sertészsír
12 dkg finomliszt
1 közepes vöröshagyma
1 teáskanál só
1 zellerlevél
8 dl csontlé
A töltelékhez:
1 kg darált sertéshús
5 dkg sertészsír
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
5 g fekete bors
3 tojás
25 dkg rizs
+ a paprika, amibe töltjük, 15-20 db, attól függ, mekkorát sikerül vásárolni
Elkészítés:
A paradicsommártáshoz a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a sót.
A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd fél óra alatt készre főzzük.
A töltelékhez a rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.
A darált húsból, vöröshagymából, rizsből, tojásból elkészítjük a paprikák töltelékét, amit fokhagymával, sóval, borssal ízesítünk.
A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet. (Ha szeretnénk, készíthetünk gombócokat a töltelékből. Ebben az esetben kevesebb paprikát használunk.)
A töltött paprikákat a forró paradicsommártásba helyezzük, majd készre főzzük. Keverni nem szabad, ezért rázogatással készítjük. Ha a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.