Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 nagy sárgarépa
1 alma
1 babérlevél
1 tk só
Az öntethez:
4 ek méz
0,5 citromból nyert citromlé
1 csipet só
bors ízlés szerint
2 tk magos dijoni mustár
3 ek mogyoróolaj
Elkészítés:
A lencsét pár órára beáztatjuk hideg vízbe, majd leöntjük róla vizet. Ezután felöntjük tiszta vízzel, megsózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet. Végül puhára főzzük, majd leszűrjük, és teljesen kihűtjük.
A sárgarépát megpucoljuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Ezután enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, és teljesen kihűtjük.
Az almát megpucoljuk, vékony cikkekre vágjuk. Ezután rányomjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint citromlével és mézzel finomítjuk.
A teljesen kihűlt lencséhez hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, majd alaposan összekeverjük.
Ezután öntjük hozzá az öntet, óvatosan összeforgatjuk, majd hagyjuk pár órát állni, amíg az ízek kellően összeérnek.