Hozzávalók:
A vadashoz:
1 kg sertés vagy marhahús
2 nagy fej vöröshagyma
5 sárgarépa
4 fehérrépa
1 babérlevél
1 csipet bors
ételízesítő ízlés szerint vagy só
1 ek mustár ízlés szerint
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
A gombóchoz:
2 zsemle
1 tojás
10 dkg finomliszt
só ízlés szerint
Elkészítés:
A vadashoz a hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztítjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst.
Felöntjük vízzel, hogy bőven befedje. Beledobunk 3-4 babérlevelet, borsot és az ízesítőt. Kóstolgatással még ízesíthetjük.
Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, a húst kiszedjük egy tányérra. Botmixerrel pépesítjük a zöldségeket, gyönyörű színe és illata lesz.
A tejfölt kiöntjük egy tálkába, teszünk bele egy nagyobb kanál lisztet és mustárt. Összekeverjük, és a pépesített zöldséghez adjuk, gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon.
A húst visszatesszük a mártásba, még egyet forralunk rajta, és kész.
A zsemlét közben darabokra vágjuk. Készítünk egy tojásból jó sűrű nokedli tésztát, a zsemlekockákat pedig beleforgatjuk, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben feltesszük forrni a vizet, és amikor forrni kezd, kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Ha feljön a víz tetejére, kiszedhetjük.
Ha minden kész, a zsemlegombócot a hússal, alaposan meglocsolva a mártással tálaljuk!