Hozzávalók:

A vadashoz:

1 kg sertés vagy marhahús

2 nagy fej vöröshagyma

5 sárgarépa

4 fehérrépa

1 babérlevél

1 csipet bors

ételízesítő ízlés szerint vagy só

1 ek mustár ízlés szerint

2 dl tejföl

1 evőkanál finomliszt

A gombóchoz:

2 zsemle

1 tojás

10 dkg finomliszt

só ízlés szerint

Elkészítés:

A vadashoz a hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztítjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük.

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst.

Felöntjük vízzel, hogy bőven befedje. Beledobunk 3-4 babérlevelet, borsot és az ízesítőt. Kóstolgatással még ízesíthetjük.

Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, a húst kiszedjük egy tányérra. Botmixerrel pépesítjük a zöldségeket, gyönyörű színe és illata lesz.

A tejfölt kiöntjük egy tálkába, teszünk bele egy nagyobb kanál lisztet és mustárt. Összekeverjük, és a pépesített zöldséghez adjuk, gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon.

A húst visszatesszük a mártásba, még egyet forralunk rajta, és kész.

A zsemlét közben darabokra vágjuk. Készítünk egy tojásból jó sűrű nokedli tésztát, a zsemlekockákat pedig beleforgatjuk, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben feltesszük forrni a vizet, és amikor forrni kezd, kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Ha feljön a víz tetejére, kiszedhetjük.

Ha minden kész, a zsemlegombócot a hússal, alaposan meglocsolva a mártással tálaljuk!