Hozzávalók:
2 alma
1 zeller
1 póréhagyma
2 dkg vaj
1 csapott ek barna cukor
2 ek citromlé
1 kk reszelt citromhéj
1 kk tárkony
kevés ételízesítő
fekete bors ízlés szerint
4 ek tejföl
1 púpozott ek finomliszt
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, citromlében megforgatjuk. A zellert szintén meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A póréhagymát karikákra vágjuk.
A vajat felforrósítjuk egy lábasban, és lassan üvegesre dinszteljük a póréhagymát. Ekkor hozzáadjuk az almát és a barna cukrot.
Közepes lángon pár percig karamellizáljuk az egészet, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a zöldséges ételízesítőt. Lassú tűzön puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük.
Ezután hozzáadjuk a lereszelt zellert, és tovább főzzük jó 10 percen keresztül.
Közben a lisztet elkeverjük a tejföllel, behabarjuk vele a levest, az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesíthetjük, ízlés szerint.