Hozzávalók:

2 alma

1 zeller

1 póréhagyma

2 dkg vaj

1 csapott ek barna cukor

2 ek citromlé

1 kk reszelt citromhéj

1 kk tárkony

kevés ételízesítő

fekete bors ízlés szerint

4 ek tejföl

1 púpozott ek finomliszt

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, citromlében megforgatjuk. A zellert szintén meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A póréhagymát karikákra vágjuk.

A vajat felforrósítjuk egy lábasban, és lassan üvegesre dinszteljük a póréhagymát. Ekkor hozzáadjuk az almát és a barna cukrot.

Közepes lángon pár percig karamellizáljuk az egészet, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a zöldséges ételízesítőt. Lassú tűzön puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük.

Ezután hozzáadjuk a lereszelt zellert, és tovább főzzük jó 10 percen keresztül.

Közben a lisztet elkeverjük a tejföllel, behabarjuk vele a levest, az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, utána ízesíthetjük, ízlés szerint.