Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
1 csepp citromlé
1 csipet só
5 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
6 evőkanál finomliszt
0,5 csomag sütőpor
A főzött csokikrémhez:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor
20 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
Elkészítés:
A piskótához egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Addig dolgozzuk, amíg a cukor teljesen felolvad benne.
Egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és egyenletesen, óvatosan összedolgozzuk.
A masszát beleöntjük a formába és készre sütjük. Ha kész, leszedjük a papírt róla, és hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a csokikrémet.
A tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük és hidegen csomómentesre keverjük.
Egy olyan lábost, amire jól passzol a keverőtál 1/3-ig töltünk vízzel, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük, közben a csokoládét kisebb kockákra törjük. Ha elég meleg a víz, rátesszük a lábosra a fém keverőtálat és kis lángon folyamatosan kevergetjük a tojásos krémet. Addig kell gőz fölött hevíteni, amíg sűrűsödni kezd.
Ha elérte a kívánt sűrűséget, beletesszük az étcsokoládét és a gőz fölött tovább kevergetjük 2-3 percig, majd félre rakjuk hűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön a főzött krém és azonos hőmérsékletű legyen a vajjal!
Végül a vajat felhabosítjuk és kanalanként belekeverjük a tojásos-csokis főzött krémet. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adjunk hozzá porcukrot.
A tésztát megkenjük a krém kétharmadával, feltekerjük, majd végül is egyenletesen becsokizzuk. Hagyjuk összedermedni, és szeletelve tálaljuk.