Hozzávalók:

A nudlihoz:

60 dkg burgonya

2 tojás

15 dkg rétesliszt

1 csipet só

A szószhoz:

15 dkg kockára vágott edami sajt

1,5 dl 20%-os tejföl

2,5 dkg teavaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

A krumplit sós vízben puhára főzzük. Meghámozzuk és még langyos állapotban krumplinyomón átnyomjuk.

Megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és annyi lisztet, hogy nem túl kemény, de már jól gyúrható tésztát kapjunk (a krumpli minősége határozza meg a liszt mennyiségét).

Deszkán centi vastag lapot nyújtunk belőle, amelyet 5 cm széles csíkokra vágunk, majd a csíkokból 2-2 centi vastag nudlikat darabolunk. Forró, sós vízben kifőzzük (míg feljön a víz tetejére).

Egy teflonos edénybe feltesszük melegíteni a tejfölt. Simára kikeverjük sóval, borssal ízesítjük (ha van, akkor fokhagyma granulátumot is szórhatunk bele).

A kikevert tejfölbe beleszórjuk a sajtot, majd megvárjuk, hogy teljesen elolvadjon benne. Ha úgy látjuk, hogy túl tapadós lenne a szószunk, hozzáadjuk a teavajat, majd elzárjuk hőt.

Végül a szószt összeforgatjuk a kifőtt nudlikkal, és tálaljuk.