Hozzávalók:
A nudlihoz:
60 dkg burgonya
2 tojás
15 dkg rétesliszt
1 csipet só
A szószhoz:
15 dkg kockára vágott edami sajt
1,5 dl 20%-os tejföl
2,5 dkg teavaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit sós vízben puhára főzzük. Meghámozzuk és még langyos állapotban krumplinyomón átnyomjuk.
Megsózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és annyi lisztet, hogy nem túl kemény, de már jól gyúrható tésztát kapjunk (a krumpli minősége határozza meg a liszt mennyiségét).
Deszkán centi vastag lapot nyújtunk belőle, amelyet 5 cm széles csíkokra vágunk, majd a csíkokból 2-2 centi vastag nudlikat darabolunk. Forró, sós vízben kifőzzük (míg feljön a víz tetejére).
Egy teflonos edénybe feltesszük melegíteni a tejfölt. Simára kikeverjük sóval, borssal ízesítjük (ha van, akkor fokhagyma granulátumot is szórhatunk bele).
A kikevert tejfölbe beleszórjuk a sajtot, majd megvárjuk, hogy teljesen elolvadjon benne. Ha úgy látjuk, hogy túl tapadós lenne a szószunk, hozzáadjuk a teavajat, majd elzárjuk hőt.
Végül a szószt összeforgatjuk a kifőtt nudlikkal, és tálaljuk.