A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belőle.

A zeller dél- Európából terjedt el és már a görögök is fogyasztották ezt a zöldséget a középkorban. Nálunk pedig a középkorban vált népszerűvé, de nem csak azért, mert remek fűszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez.

A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55 mg%), kálciumot (50 mg%), foszfort (60 mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.

Természetes gyulladáscsökkentő

A zeller hatásosan pusztítja el a baktériumokat és gombákat a vesékben, a belekben, illetve a gyomorban. Ezen kívül pedig fokozza az alhasi vérkeringést, így segíti a szervezetünk méregtelenítését és fokozza az energiaellátásunkat.

Vízhajtó hatás

A zellernek egyik fontos gyógyászati szerepe a vesék tisztítása és ezzel együtt a vízhajtó funkciója. Amellett, hogy élénkíti a vesék működését, a homok, illetve vesekőképződést is gátolja, illetve segíti a kihajtási folyamatot.

Ásványi anyagok

A zellerben nagyon sok fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható. Többek között nagymértékben tartalmaz nátriumot, de ezen kívül még tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, illetve természetes vas forrásként is alkalmazható.

Idegrendszer nyugtató

A zeller olyan az idegrendszerünk számára fontos vitaminokat tartalmaz, mint a B vagy B12 vitamin. A zeller fogyasztásával akár csökkenthetjük a stressz kellemetlen hatásait, de a zellerben található olajok jótékony hatása miatt a hiperaktív gyermekeknek is javasolt a zöldségből készült ital fogyasztása.

Sav-bázis egyensúly

Az egyik nem annyira ismert jótékony hatása a zellernek, hogy segít egyensúlyban tartani a vérben a sav és a lúg egyensúlyát. Így hatékony ellenszere lehet a tisztítókúráknak, illetve megakadályozza a szervezet elsavasodását, és ezzel egy sor betegséget előzhetünk meg, mint például az allergia, túlsúly, daganatos megbetegedések, cukorbetegség.

Afrodiziákum

Ugyan számos olyan népi hiedelem kapcsolódik a zellerhez, amely szerint potencianövelő hatása van, de nem lehet kijelenteni, hogy csak a zeller fogyasztása segítene, persze számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely a potencia növelés szempontjából is hasznos lehet.

Felhasználható

Nyersen salátákhoz, kiváló fűszere főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak, hús,- és tojáspástétomokhoz is illik, diétás étkezésben fontos szerepe van, gumója rántva is fogyasztható, készítenek belőle zellersót, ami a száraz aprított levél, és só keveréke, téli időszak kedvelt itala a zellerlé, amit almával, vagy répával ízesítenek, magjából, vagy összeaprított leveléből gyógytea készíthető vizelethajtónak.