Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Egy sokoldalú zöldség: a zeller

A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belőle.

A zeller dél- Európából terjedt el és már a görögök is fogyasztották ezt a zöldséget a középkorban. Nálunk pedig a középkorban vált népszerűvé, de nem csak azért, mert remek fűszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez.

A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55 mg%), kálciumot (50 mg%), foszfort (60 mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.

Természetes gyulladáscsökkentő

A zeller hatásosan pusztítja el a baktériumokat és gombákat a vesékben, a belekben, illetve a gyomorban. Ezen kívül pedig fokozza az alhasi vérkeringést, így segíti a szervezetünk méregtelenítését és fokozza az energiaellátásunkat.

Vízhajtó hatás

A zellernek egyik fontos gyógyászati szerepe a vesék tisztítása és ezzel együtt a vízhajtó funkciója. Amellett, hogy élénkíti a vesék működését, a homok, illetve vesekőképződést is gátolja, illetve segíti a kihajtási folyamatot.

Ásványi anyagok

A zellerben nagyon sok fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható. Többek között nagymértékben tartalmaz nátriumot, de ezen kívül még tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, illetve természetes vas forrásként is alkalmazható.

Idegrendszer nyugtató

A zeller olyan az idegrendszerünk számára fontos vitaminokat tartalmaz, mint a B vagy B12 vitamin. A zeller fogyasztásával akár csökkenthetjük a stressz kellemetlen hatásait, de a zellerben található olajok jótékony hatása miatt a hiperaktív gyermekeknek is javasolt a zöldségből készült ital fogyasztása.

Sav-bázis egyensúly

Az egyik nem annyira ismert jótékony hatása a zellernek, hogy segít egyensúlyban tartani a vérben a sav és a lúg egyensúlyát. Így hatékony ellenszere lehet a tisztítókúráknak, illetve megakadályozza a szervezet elsavasodását, és ezzel egy sor betegséget előzhetünk meg, mint például az allergia, túlsúly, daganatos megbetegedések, cukorbetegség.

Afrodiziákum

Ugyan számos olyan népi hiedelem kapcsolódik a zellerhez, amely szerint potencianövelő hatása van, de nem lehet kijelenteni, hogy csak a zeller fogyasztása segítene, persze számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely a potencia növelés szempontjából is hasznos lehet.

Felhasználható

Nyersen salátákhoz, kiváló fűszere főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak, hús,- és tojáspástétomokhoz is illik, diétás étkezésben fontos szerepe van, gumója rántva is fogyasztható, készítenek belőle zellersót, ami a száraz aprított levél, és só keveréke, téli időszak kedvelt itala a zellerlé, amit almával, vagy répával ízesítenek, magjából, vagy összeaprított leveléből gyógytea készíthető vizelethajtónak.