Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Házi pékáruk praktikusan – Saját sütésű kenyér, cipó, zsömle vagy kifli az otthoni sütőből

Megoszlanak a vélemények, hiszen sokan úgy gondolják, kár otthon küzdeni egy-egy zsömléért, kenyérért vagy akár egy kifliért, amikor lassan már minden sarkon található egy pékség. Pedig ha valaki ráérez, milyen jó saját magunk által készített pékárut készíteni, akkor többé nem veszi meg a boltit. Ehhez mutatunk néhány receptet, és bebizonyítjuk, érdemes neki állni. Arról nem beszélve, ha megszokjuk az illatát, függőséget okoz!

Furcsa helyzet elé állította tavaly az embereket a koronavírus-járvány. Sokan a karantén alatt kezdtek el kenyereket sütni, sőt a tavasz már a kertbe is kivonzotta az embereket, és egyre több telek sarkában kisebb-nagyobb veteményesek épültek.

A friss és a szárított élesztő csaknem hiánycikk volt a boltokban, mert hirtelen mindenki felvásárolt annyit, amennyit csak lehetett. Beindultak a kísérletezések, a közösségi oldalakat elárasztották a különböző kenyerek fotói. A recepteket és a tapasztalatokat elkezdték az emberek egymással megosztani, és sokan rájöttek, nincs jobb a saját kezünkkel készített kenyérnél.

Most olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek tényleg nem okoznak különösebb nehézséget, fizikai terhelést a dagasztásuk, ugyanis ezekhez elegendő egy villa, amivel összeállítjuk. Mutatunk olyan elkészítési módot is, aminek a titka csupán a hosszú pihentetést, azaz kelesztés, és gyönyörű, ropogós, friss kenyér lesz a végeredménye.

Kutyulós kenyér (10-12 órás kelesztéssel)

Hozzávalók:

62 dkg fehér kenyérliszt

2 csapott teáskanál só

4 dkg friss élesztő vagy 9 g szárított élesztő

5 dl víz

3 ek étolaj

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót.

Az élesztőt belekeverjük a vízbe, majd hozzáadjuk a liszthez az étolajjal egyetemben.

Az egészet összekeverjük egy fakanállal vagy villával, éppen csak annyira, hogy a liszt mindenütt nedves legyen, körülbelül úgy, mint egy nokedlit.

Konyharuhával letakarjuk, és éjszakára, vagy tíz-tizenkét órára a nap bármely szakában a konyhapulton hagyjuk.

Másnap nagyon vastagon lisztezett deszkára borítjuk, a tenyerünkkel téglalap alakúra lapogatjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit, kicsit formázzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, késsel 2-3 vágást metszünk a tetején, meghintjük liszttel, majd konyharuhával letakarva körülbelül 45 perces kelesztés következik.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütés programra, majd egy kisebb edényben körülbelül fél bögrényi vizet teszünk a sütő aljába, hogy gőz képződjön benne a sütéshez.

Gyors házi cipó

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt (lehet teljes kiőrlésű vagy barna lisztet is használni)

4 dl víz

2,5 dkg friss élesztő

0,5 teáskanál cukor

2 tk só

4,5 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.

Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nem kell. A tészta leginkább egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.

Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Alulra egy lábasba vizet teszünk.

A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.

A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40×20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci „négyzetet”, amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.

40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Házi zsömle és kifli

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

kevés só

1 dl olaj

3 dl tej

5 dkg élesztő

Elkészítés:

A lisztet egy tábla kimérjük.

A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és az olaj, a só hozzáadása után a kezünkkel, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Nem kell dagasztani, csak alaposan, egyenletesen gyúrjuk.

Letakarva 40 percen át pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Ebből a tésztából zsömle, kifli, töltött kifli, vagy még pizza is készíthető.

A zsömlénél nincs más dolgunk, a tésztát egyenletesen 6 részre osztjuk, megformázzuk, a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 5-10 perc újrakelesztés után mehet a sütőbe. (Aki akarja, a tetejét megvárhatja, de nem muszáj!) Körülbelül 30-35 perc alatt készre sül.

A kiflikhez a tésztát kettéosztjuk. Kinyújtjuk, és hat cikket vágunk belőle. A vastagabb résznél elkezdjük feltekerni, és ahol összeérnek a tészták, alulra igazítva tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire. A másik cipóval is így járunk el, így kapunk összesen 12 kiflit. Ha valaki nagyobb kiflikre vágyik, lehet 4-4 szeletre vágni a tésztát. Sütés előtt megkenjük tejjel, és meg lehet szórni magokkal, ízlés kérdése. Szintén hagyjuk picit kelni, majd mehet a sütőbe! Nagyjából 25-30 perc alatt készre sül.