Hozzávalók:

6 főtt tojás

1 nagy fej vöröshagyma

2 közepes sárgarépa

1 kis zeller

2 ek dijoni mustár

1 l szárnyas alaplé

5 dl sonkalé

1 dl fehérbor

2 dl tejföl vagy főzőtejszín

6 dkg vaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 csipet szerecsendió

0,5 evőkanál étkezési keményítő vagy ételsűrítő

Elkészítés:

A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk.

A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk.

Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével. Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort. Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Hozzákeverjük a tejfölt és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest. Ételsűrítővel, ízlés szerint beállítjuk a sűrűségét.

A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük.

A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával (nem diétázók pirított bacönnel) megszórva tálaljuk.