Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
40 dkg vaj
25 dkg tehéntúró
20 dkg sajt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás
2 teáskanál só
1 csokor medvehagyma
5 dkg olajos mag a tetejére (szezámmag vagy tökmag)
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne. Beletesszük a túrót, belereszeljük a sajtot, hozzáütünk egy tojást (a másikkal majd kenni fogjuk), rámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk, belekeverjük az aprított medvehagymát és alaposan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva, hűtőben 30 percet pihentetjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd az egyik felét megkenjük a maradék tojással, és félbehajtjuk. Újra megkenjük az egyik felét, és újra félbehajtjuk. Ismét kinyújtjuk, kb. ujjnyi vastagságúra.
Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejüket megkenjük tojással, majd megszórjuk szezámmaggal vagy tökmaggal, és 40 percig hagyjuk pihenni. 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.