Hozzávalók:

25 dkg liszt

1 púpozott evőkanál mézes fűszer

22,5 dkg barnacukor

22,5 dkg lágy vaj

4 közepes tojás egészben összekeverve

10 dkg mandula-dió vegyesen durvára vágva

1 citrom reszelt héja

1 csapott mk sütőpor

2 ek melasz (vagy sárgabarack lekvár)

45-50 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen

2 evőkanál konyak (vagy rum)

25-30 dkg fehér marcipán

Elkészítés:

A tortaformát vékonyan kivajazzuk, kibéleljük az alját és az oldalát is sütőpapírral. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.

Az aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket meglocsoljuk a konyakkal vagy rummal, és alaposan összekeverjük.

A lágy vajat felhabosítjuk a barna cukorral, majd apránként az előzetesen összekevert egész tojásokat, a citromhéjat, a melaszt (vagy lekvárt) hozzákeverjük, és egyneművé dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a konyakban áztatott gyümölcsöket, ezzel is összekeverjük.

Ezután a sütőporral és a mézes fűszerrel elkevert liszttel is eldolgozzuk, apránként a masszához adagoljuk a durvára vágott diót, mandulát, és egyneművé keverjük.

A kész masszát beleborítjuk a sütőformába, finom mozdulatokkal a munkalaphoz ütögetjük, hogy a levegő távozzon belőle, majd a sütőben 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje átsült-e.

Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.

Közben kinyújtjuk a marcipánt, a hideg tésztát megkenjük a lekvárral, és szépen rásimogatjuk a fehér „takarót”. Hagyjuk a hűtőben egy órát pihenni, ezután szeletelhető.