Hozzávalók:

1 kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

kakukkfű

1 kis édesköménygumó

1 fej karfiol

2 marék kesudió

1 pohár fehérbor

1 liter zöldségalaplé vagy víz

bors

1 kk cayenne-i paprika vagy darált chili

olívaolaj

Elkészítés:

Olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a két babérlevelet, a kakukkfüvet, egy pohár fehérbort.

Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott karfiolt, az édesköményt és a kesudiót, egy kis kanál cayenne-i paprikát és pici sót. Lefedjük, és 20 percig pároljuk, majd felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk és borsozzuk. További 20-25 percig főzzük.

A két babérlevelet kivesszük a levesből, majd az egészet egy turmixgépbe öntjük és selymes állagúra pürésítjük.

A tetejére sima aprított pirított, vagy kevés olívaolajon megfuttatott kesudiót teszünk.