Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
kakukkfű
1 kis édesköménygumó
1 fej karfiol
2 marék kesudió
1 pohár fehérbor
1 liter zöldségalaplé vagy víz
só
bors
1 kk cayenne-i paprika vagy darált chili
olívaolaj
Elkészítés:
Olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a két babérlevelet, a kakukkfüvet, egy pohár fehérbort.
Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott karfiolt, az édesköményt és a kesudiót, egy kis kanál cayenne-i paprikát és pici sót. Lefedjük, és 20 percig pároljuk, majd felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk és borsozzuk. További 20-25 percig főzzük.
A két babérlevelet kivesszük a levesből, majd az egészet egy turmixgépbe öntjük és selymes állagúra pürésítjük.
A tetejére sima aprított pirított, vagy kevés olívaolajon megfuttatott kesudiót teszünk.