Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Házi pestók pillanatok alatt

Ma már szinte minden fellelhető az üzletláncok polcain. Gyakran elfeledkezünk arról, hogy otthon is pillanatok alatt elkészíthetőek ezek az alapanyagok, annyi különbséggel, hogy ha magunk csináljuk, nincsenek tele tartósítószerekkel. Ilyen a pesto is, ami tényleg pár perc alatt elkészíthető, és nem csak finomabb, hanem egészségesebb is tőle az étel. Aki egyszer kipróbálja, garantáltan nem gyúl többet a boltihoz.

Mindig rohanunk, időnként a főzés is tehernek számít a dolgos hétköznapokban. Éppen ezért gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy inkább egy-egy alapanyagot a boltokból vásárolunk meg, mondván, az úgy is olyan jó, mintha magunk készítettük volna. Csak a legfontosabb dologról feledkezünk meg, ezek mind-mind tele vannak tartósítószerrel, hiszen hónapokig állnak az áruházak polcain. A pesto is ezen alapanyagokhoz tartozik, hiszen csak kinyitjuk a kis üveget, és már mehet is a húsra, vagy a tésztára, ki, mire kívánja használni.

Most az összeállításunkkal azt szeretnénk bemutatni, hogy elegendő néhány perc ahhoz, hogy saját magunk, friss pestót adjunk az ételeinkhez, ezzel pedig jelentősen megóvjuk az egészségünket. Három receptet gyűjtöttünk össze, az egyik az alap pesto, ami szinte mindenhez használható, illetve a paprikás és paradicsomos változatára is mutatunk egy-egy példát.

Sőt! Akinek nincs ötlete, mi minden ízesíthető vele, segítünk!

10 étel, amihez használható

Tésztaszószként – kicsit több sajtra lesz szükséged

Salátaöntetként – egy kis olívaolajat adj még a kész pestóhoz, és kész is az öntet

Mediterrán levesek alapjaként – még 1-2 gerezd fokhagymát dobj bele

Natúr rizshez – a gyönyörű zöld pesto egyszerűen gyönyörűvé varázsolja az egyszerű, fehér rizst

Pástétomként – piríts meg néhány szelet kenyeret, kend meg őket a pestóval, minden szeletre helyezz egy grillezett csirkemellet és sült paprikával, vagy paradicsommal tálald

Kuszkuszhoz – gyors és divatos ebédet tudsz előállítani percek alatt: a kuszkuszt keverd össze a pestóval és helyezz a tetejére különböző sült zöldségeket

Caprese salátához – bizonyára ismered ezt a szuper előételt: paradicsomszeletek és mozzarella sajt, valamint olívaolaj és bazsalikom kell hozzá. Ezt a salátát nagyszerűen feldobhatod 1-2 kiskanálnyi pestóval

Grillezett kukoricához – Kend be a kukoricákat pestóval, majd tekerd alufóliába, és a szokásos módon grillen süsd meg

Pácként – Zöldséget, csirkét vagy halat pácolhatsz vele. Nem kell mást tenned, csak bőven tenni a szeletekre a pestóból, és legalább 8 órán át a hűtőben pihentetni.

Húsgombócokhoz – A szokványos húsgombócot is különlegessé lehet tenni egy kis pestóval, ha a húsalaphoz keversz egy keveset, és adsz hozzá még egy kis fokhagymát. Ha vegetáriánius vagy, akkor készítsd ugyanezt cukkiniből.

Bazsalikomos pesto

Hozzávalók:

1 marék bazsalikom

2 ek fenyőmag

2 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

0,5 dl víz

0,5 citromból nyert citromlé

só ízlés szerint

5 dkg parmezán sajt

Elkészítés:

Az összetevőket (a parmezán kivételével) egy aprítógépbe dobjuk, és ledaráljuk.

Jöhet a gépbe a reszelt parmezán, majd még egy gyors darálás, és már fogyaszthatjuk is!

Piros paprika pesto

Hozzávalók:

70 dkg kápia paprika

1 dl tökmagolaj

1 ek vörösborecet

5 dkg dió

5 dkg kemény sajt

0,5 tk tengeri só

2 gerezd fokhagyma

4 friss zsályalevél

0,5 kk chili

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paprikákat alapos mosás után a sütő rácsára helyezzük. 25-30 perc alatt megsütjük.

Amíg a paprikák sülnek, serpenyőben, zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk a diót, langyosra hűtjük és ledaráljuk.

A paprikák akkor vannak készen, ha felpúposodtak, a héjuk pedig foltos feketére égett. Még forrón nejlonzacskóba helyezzük, és 20 percig hagyjuk hűlni. Ennyi idő alatt összeesnek valamelyest és könnyedén hámozhatók. A héjuk és magjaik eltávolítását követően kis kockákra daraboljuk a paprikák húsát.

Nagyobb keverőpohárba vagy turmixgép poharába halmozzuk az összetevőket, és 2-3 perc alatt összeturmixoljuk. Ha szükséges, sózzuk.

Paradicsomos pesto

Hozzávalók:

12 dkg szárított paradicsom

5 dkg pirított fenyőmag

5 dkg reszelt parmezán sajt

2 gerezd fokhagyma

15 levél bazsalikom

1 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Az összes hozzávalót betesszük egy aprítógépbe és jól felaprítjuk vele.

Amikor kész vagyunk, hozzáadagoljuk az olívaolajat. A mennyiséget 1 dl-ben határoztuk meg, de ez leginkább menet közben alakul ki, amennyit felvesz. Arra kell vigyázni, hogy ez egy sűrű paszta és képes lenne meginni egy rakás olajat, de azzal az lenne a gond, hogy amikor felhasználjuk, túlságosan kiengedné a sütéskor, és olajban úszna az étel. Ezért talán inkább az 1 dl környéki mennyiség a megfelelő.