Hozzávalók:
1 egész főtt sonka (csontozatlan, vágatlan)
Az édes forró mézes mustáros mázhoz:
3 evőkanál édes, forró mézes mustár (barna mustár és méz)
2 evőkanál barna cukor
Kb. 50 szegfűszeg
vagy a mézes kakukkfüves mázhoz:
3 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű (vagy 2 teáskanál száraz)
60 ml almaecetet
60 ml méz
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál Worcheste szósz
1 narancs
Elkészítés:
Az előzőleg megfőzött sonkát a hűtőből a sütés előtt annyi idővel kivesszük, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük (nem kell nagy hőmérséklet, mert nem most főzzük, csak melegítjük, illetve a nagyobb hőmérsékleten fennáll a veszélye a sonka kiszáradásának).
A sonkát a zsírosabb oldalával felfelé egy vágódeszkára tesszük, és szép párhuzamos vonalakkal bevagdossuk a bőrét (a húsát ne vágjuk be!) Egyenletesen a mély barázdákba szurkáljuk a szegfűszeget.
Elkészítjük a mázat. Ha édes mustár mázzal szeretnénk bekenni a sonkát, ahhoz elkeverjük a mustárt és a barna cukrot egy kis tálban.
Ha inkább a kakukkfüves mázat választjuk, összekeverjük a kakukkfüvet a forró olvasztott vajjal és néhány percig állni hagyjuk. Egy kis serpenyőben magas hőfokon felforraljuk az almaecetet – nagy része elpárolog -, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakukkfüves vajat. Hozzáadjuk a mézet, a barna cukrot és a Worchester szószt.
Egy sütőecsettel egyenlegesen bekenjük a választott mázzal a sonkát. Sütőtepsibe helyezzük, a sütőbe toljuk és kb. másfél óráig „sütjük”. Egy óra elteltével ellenőrizzük, hogy szépen karamellizálódik-e rajta a mézes máz. Ha félő, hogy túlságosan megpirulna a sütési idő végére, akkor alufóliával lefedjük.
Másfél óra elteltével – ha még nem elég piros a teteje – grill fokozatra kapcsolunk és néhány perc alatt szépen megpirítjuk. A sonkát kivesszük a sütőből, frissen facsart narancslével meglocsoljuk és a tálalás előtt 15 percig hagyjuk pihenni. Szépen kicsontozzuk és felszeleteljük.