Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.

Hozzávalók:

A leveshez:

30 dkg sárgarépa

1 fej lilahagyma

1 dl olaj

1 tk méz

1 tk gyömbérpor

1 narancs leve és héja

1 szál újhagyma

szárított chili

A savanyított gyömbérhez:

kb. 5 cm hosszúságú friss gyömbér

½ dl rizsecet

8 dkg nádcukor

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Lábosban a felszeletelt lilahagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kész sárgarépát, felöntjük 2 liter vízzel, mézzel, sóval, a gyömbérporral, a narancs levével és héjával ízesítjük, 20 perc alatt készre főzzük és leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük.

A savanyított gyömbérhez megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk a gyömbért, összekeverjük az ecettel és a cukorral; miután a cukor felolvadt, fogyasztható is, a leves tetejére kanalazzuk, a felkarikázott újhagymával és a szárított chilivel megszórva tálaljuk.

A gyömbért elkészíthetjük nagyobb mennyiségben is egyszerre, mert sok mindenhez, például szusihoz is felhasználható.