Nagybörzsönyben csodálatos házi túrót fedeztünk fel, így más dolgunk nem is volt, mint, hogy a túrós galuskánk mellé „gombot” találjunk. Azért döntöttünk a gombapörkölt mellett, mert sajtházas házigazdánk verandáján kis kosárkában a reggel gombaszedés jeleit láttuk meg vargánya, őzláb és barna tinóru halmaival. Nem volt mit tenni, mint egy rendes gombapörköltnek elkészíteni. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

80 dkg erdei gomba vegyesen (lehetőleg 2-3 féle)

2 fej vöröshagyma apróra vágva

1 nagyobb gerezd fokhagyma karikára szeletelve

1 ek libazsír

1 tk füstölt fűszerpaprika

1 tk édes fűszerpaprika

8-10 tárkony levél

1,5 dl száraz fehérbor

1 dl zöldségalaplé, húsleves vagy víz

só, bors

A lestyános, túrós galuskához:

20 dkg liszt

7 dkg túró

1 ek tejföl

1 ek vaj

1 kisebb tojás

2 ek friss lestyán apróra vágva

só, bors

Elkészítés:

A gombapörkölthöz először egy lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk. Megszórjuk a kétféle paprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a tárkony leveleket.

Miután majdnem teljesen elforrt a lé, hozzáadjuk a feldarabolt gombákat, összepirítjuk és felöntjük zöldségalaplével, húslevessel vagy vízzel és készre forraljuk. Ha szükséges, pótoljuk a levet és készre főzzük.

A galuskához minden hozzávalót elkeverünk, fűszerezzük és nem lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Tálalás előtt egy serpenyőben vajon megforgatjuk a galuskákat.