Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sokszínű burgonyafőzelék vadhúsfasírttal

Micsoda közhely, mondják a módosak: krumplifőzelék fasírttal. Mi viszont nemcsak, hogy szeretjük, de egyenesen rajongunk az egyszerű ételekért, a nagymamák, dédnagymamák savanyú főzelékeiért, az illatos fasírtokért. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

A vadhúsfasírthoz:

30 dkg darált vadhús

30 dkg darált sertéshús

2 zsemle

1 dl tej

1 csapott ek mangalicazsír

1 fej vöröshagyma apróra vágva

5 dkg májusi pereszke vagy más erdei gomba apróra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 ek füstölt pirospaprika

6-8 tárkonylevél apróra vágva

2 tojás

1 nagyobb burgonya

1 dl olaj (serpenyőtől függően)

10 dkg zsemlemorzsa

só, bors

A krumplifőzelékhez:

2 + 2 evőkanál vaj

2 salotta hagyma

1 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves

1 kávéskanál őrölt koriandermag

babérlevél

5 cl borecet

50 dkg újburgonya felkockázva

20 dkg lilaburgonya felkockázva

1 nagyobb méretű édesburgonya felkockázva

1 babérlevél

1 evőkanál fehérborecet

2 evőkanál újhagyma zöldje apróra vágva

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

A vadhúsfasírthoz a zsemlét hideg tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk a gombával együtt, hozzáadjuk a fokhagymát. A darált húst egy keverőtálban alaposan elkeverjük a maradék hozzávalókkal. Fűszerezzük. 20 percet pihentetjük, majd nedves kézzel fasírtokat formázunk belőle és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Egy nagyobb serpenyőben forró olajban kisütjük. A főzelékhez a salottát finomra aprítjuk, majd egy nagy lábasban 2 evőkanál olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, beletesszük az őrölt koriandert, a babérlevelet és a borecetet. Hozzáadjuk a felkockázott újburgonyát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul (kb. 20 perc).

Egy másik edényben, sós vízben külön megfőzzük a kockára vágott lila- és édesburgonyákat is. Ha megpuhult, először leszűrjük az újkrumplit. Vigyázzunk, hogy ennek a főzőlevét ne reflexből a mosogatóba, hanem egy tálba borítsuk. A lé kétharmadát az újburgonya felével turmixgépbe tesszük és simára pürésítjük, szükség szerint fokozatosan hígítjuk további lével. Turmixolás közben két részletben hozzáadunk 2 evőkanál hideg vajat. Mivel a burgonyakeményítőben gazdag, természetes sűrítőanyag, selymes állagú krémet fogunk kapni. Ha elkészült a főzelékalapunk, óvatosan beleforgatjuk a lila, sárga és fehér krumplikockákat és az újhagyma zöldjét.