Micsoda közhely, mondják a módosak: krumplifőzelék fasírttal. Mi viszont nemcsak, hogy szeretjük, de egyenesen rajongunk az egyszerű ételekért, a nagymamák, dédnagymamák savanyú főzelékeiért, az illatos fasírtokért. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.
Hozzávalók:
A vadhúsfasírthoz:
30 dkg darált vadhús
30 dkg darált sertéshús
2 zsemle
1 dl tej
1 csapott ek mangalicazsír
1 fej vöröshagyma apróra vágva
5 dkg májusi pereszke vagy más erdei gomba apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ek füstölt pirospaprika
6-8 tárkonylevél apróra vágva
2 tojás
1 nagyobb burgonya
1 dl olaj (serpenyőtől függően)
10 dkg zsemlemorzsa
só, bors
A krumplifőzelékhez:
2 + 2 evőkanál vaj
2 salotta hagyma
1 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
1 kávéskanál őrölt koriandermag
babérlevél
5 cl borecet
50 dkg újburgonya felkockázva
20 dkg lilaburgonya felkockázva
1 nagyobb méretű édesburgonya felkockázva
1 babérlevél
1 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál újhagyma zöldje apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A vadhúsfasírthoz a zsemlét hideg tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk a gombával együtt, hozzáadjuk a fokhagymát. A darált húst egy keverőtálban alaposan elkeverjük a maradék hozzávalókkal. Fűszerezzük. 20 percet pihentetjük, majd nedves kézzel fasírtokat formázunk belőle és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Egy nagyobb serpenyőben forró olajban kisütjük. A főzelékhez a salottát finomra aprítjuk, majd egy nagy lábasban 2 evőkanál olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, beletesszük az őrölt koriandert, a babérlevelet és a borecetet. Hozzáadjuk a felkockázott újburgonyát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul (kb. 20 perc).
Egy másik edényben, sós vízben külön megfőzzük a kockára vágott lila- és édesburgonyákat is. Ha megpuhult, először leszűrjük az újkrumplit. Vigyázzunk, hogy ennek a főzőlevét ne reflexből a mosogatóba, hanem egy tálba borítsuk. A lé kétharmadát az újburgonya felével turmixgépbe tesszük és simára pürésítjük, szükség szerint fokozatosan hígítjuk további lével. Turmixolás közben két részletben hozzáadunk 2 evőkanál hideg vajat. Mivel a burgonyakeményítőben gazdag, természetes sűrítőanyag, selymes állagú krémet fogunk kapni. Ha elkészült a főzelékalapunk, óvatosan beleforgatjuk a lila, sárga és fehér krumplikockákat és az újhagyma zöldjét.