Micsoda közhely, mondják a módosak: krumplifőzelék fasírttal. Mi viszont nemcsak, hogy szeretjük, de egyenesen rajongunk az egyszerű ételekért, a nagymamák, dédnagymamák savanyú főzelékeiért, az illatos fasírtokért. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

A vadhúsfasírthoz:

30 dkg darált vadhús

30 dkg darált sertéshús

2 zsemle

1 dl tej

1 csapott ek mangalicazsír

1 fej vöröshagyma apróra vágva

5 dkg májusi pereszke vagy más erdei gomba apróra vágva

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 ek füstölt pirospaprika

6-8 tárkonylevél apróra vágva

2 tojás

1 nagyobb burgonya

1 dl olaj (serpenyőtől függően)

10 dkg zsemlemorzsa

só, bors

A krumplifőzelékhez:

2 + 2 evőkanál vaj

2 salotta hagyma

1 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves

1 kávéskanál őrölt koriandermag

babérlevél

5 cl borecet

50 dkg újburgonya felkockázva

20 dkg lilaburgonya felkockázva

1 nagyobb méretű édesburgonya felkockázva

1 babérlevél

1 evőkanál fehérborecet

2 evőkanál újhagyma zöldje apróra vágva

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

A vadhúsfasírthoz a zsemlét hideg tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk a gombával együtt, hozzáadjuk a fokhagymát. A darált húst egy keverőtálban alaposan elkeverjük a maradék hozzávalókkal. Fűszerezzük. 20 percet pihentetjük, majd nedves kézzel fasírtokat formázunk belőle és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Egy nagyobb serpenyőben forró olajban kisütjük. A főzelékhez a salottát finomra aprítjuk, majd egy nagy lábasban 2 evőkanál olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, beletesszük az őrölt koriandert, a babérlevelet és a borecetet. Hozzáadjuk a felkockázott újburgonyát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul (kb. 20 perc).

Egy másik edényben, sós vízben külön megfőzzük a kockára vágott lila- és édesburgonyákat is. Ha megpuhult, először leszűrjük az újkrumplit. Vigyázzunk, hogy ennek a főzőlevét ne reflexből a mosogatóba, hanem egy tálba borítsuk. A lé kétharmadát az újburgonya felével turmixgépbe tesszük és simára pürésítjük, szükség szerint fokozatosan hígítjuk további lével. Turmixolás közben két részletben hozzáadunk 2 evőkanál hideg vajat. Mivel a burgonyakeményítőben gazdag, természetes sűrítőanyag, selymes állagú krémet fogunk kapni. Ha elkészült a főzelékalapunk, óvatosan beleforgatjuk a lila, sárga és fehér krumplikockákat és az újhagyma zöldjét.