Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bay Éva: A főzés most is ugyanolyan örömet jelent számomra, mint régen

Bay Éva szerencséjének és egy étvágycsökkentő gyógynövény-keveréknek köszönhetően húsz kilogrammot fogyott. A műsorvezető nem csak sokat karcsúsodott, de látványosan meg is fiatalodott, pedig korábban úgy volt vele, hogy a nyugdíjas éveiben elengedheti magát, inkább jókat eszik és élvezi az életet. Éva messze híres főzőtudományáról, melyet nem csak családja, hanem a vacsoravendégei is gyakorta élvezhetnek. Egy étvágycsökkentő gyógynövény keveréknek hála azonban minden megváltozott. A Recept&Rejtvény magazinnak mesélt átalakulásának részleteiről, és elárulta, mára megváltoztak az étkezései szokásai, és mindenféle nélkülözés és nehézség nélkül is tudja tartani jelenlegi súlyát.

– Óriási változáson mentél keresztül. Miért döntöttél az életmódváltás mellett?

– Kilenc-tíz évvel ezelőtt mentem nyugdíjba. Amikor az ember már nincs képernyőn és kényelmes életet él, hajlamos kissé elengedi magát, és ez velem sem volt másképp. Ráértem, jól éreztem magam, tökéletesen teltek a mindennapjaim, és ahogy lassacskán jöttek föl rám a kilók, én úgy vásároltam az egyre nagyobb ruhákat. Sok női társamnak ismerős lehet, hogy egész életében fogyókúrázik. Én is gyakran diétáztam, de nagyjából 2-3 kilók mentek le rólam. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már nagyobb a súlyom, mint amikor a fiamat szültem, ettől pedig nagyon megijedtem. Nekem gyakran volt szerencsém az életben, most is ennek tudhatom be, hogy egyszer csak felhívtak telefonon, hogy játsszak el egy hírolvasó bemondót. Ezután derült ki, hogy a téma Gönczi Gábor fogyása, ott találkoztam egy gyógynövény kapszulával. Kíváncsian vágtam bele a kúrába.

– Mikor kezdtél el érezni változás?

– Másfél-két hét telt el, amikor éreztem, hogy használ. Legalábbis nem voltam éhes, ami nagy segítségemre volt, hiszen jóval kevesebbet ettem, mint korábban. Azt szokták mondani, hogy a havi kettő-négy kiló az ideális súlyveszteség, ami nálam is szépen elindult. Ma már húsz kilótól szabadultam meg, és ezt azóta is nagyon szépen tudom tartani.

– Mit változtattál az étkezéseden?

– A fogyásnak köszönhetően elkezdtem tudatosabb is lenni. Ne csak vékony legyek, de egészséges is. Ma már csak teljes kiőrlésű, időnként rozskenyeret fogyasztok, nagyon sok zöldséget, húst, levest, gyümölcsöt eszem. Minden teljesen átalakult, mert késő délután már egyáltalán nem étkezem. Reggel általában már éhesen kelek, akkor szoktam egy magam által készített zabkását megenni, ezzel órákig eszembe sem jut enni. Általában az ebédnél nem válogatom meg az ételeket, csak annyi a különbség, hogy jóval kevesebbet bírok enni, mint korábban. Ha vacsorázni megyünk, akkor inkább a társaság vonz, mint a nagy evések.

– Korábban elmesélted, hogy gyakran látsz vendégeket, akiket mindig csodálatos ételsorral vársz. A főzés most is ugyanolyan örömet jelent számodra?

– Természetesen. Ma is minden nap főzök. Sőt egy-egy buli alkalmával többféle ételt is szoktam készíteni, és a sütemények sem szoktak hiányozni a kínálatból. Mégsem szoktam végigenni, mert átalakultam, a gyomrom összeszűkült, nem is kívánok úgy enni, mint régen. Több mint egy éve szedem a kapszulát, gyakran délutánonként már be sem veszem, mégsem vagyok éhes.

– Az új életmódodhoz igazítottad a konyhai alapanyagaidat, vagy a család miatt nem különösebben változtattál?

– Mindent hagyományosan főzök, nem tértem el. Csupán kerültek plusz alapanyagok a háztartásba. Az édességeket például édesítőszerrel készítem, a magam kedvéért néhány dolgot átalakítottam. Igaz, nyáron elcsábultam egy-egy alkalommal fagyira, de a jó dolgokat életvitel-szerűen nem lehet megvonni magunktól. Tulajdonképpen eljutottam odáig, hogy az a kevés, amit egy nap alatt elfogyasztok, az bármilyen étel lehet, és így is meg tudom tartani a súlyomat.

– Húsz kilót fogytál, mi a célod?

– Szeretném ezt a súlyomat megtartani. 68 éves vagyok, örülök, hogy még élek, nem járok járókerettel, nem szedek gyógyszerek. Mit akarhat még az ember? (nevet) Kívánom minden hasonló korú hölgynek, hogy érezze úgy magát, mint én. Aktív vagyok, nem járok orvoshoz, nem fájnak az ízületeim. Ebben a korban kevés asszony van, aki velem hasonló egészségi állapotban van.

– Hogyan telnek a mindennapjaid most a koronavírusos időszakban?

– Amíg lehet, addig egész biztosan járok tornázni. Tavasszal volt egy kis leállás, de szerencsére újra engedélyezik. Heti két alkalommal megyek. Tökéletesen jól elvagyok, járok bevásárolni, a férjemmel folyamatosan jövünk-megyünk, gyakran kapunk baráti meghívásokat, amire mindig örömmel mondunk igent. Színes életet élünk, és rendkívül jól érzem magam, hogy már nem kell hatalmas ruhákat hordanom, jelentősen csökkent a ruhaméretem is.

– Gondolom, mindenki elhalmoz bókokkal és dicséretekkel.

– Olyan régi kollégák tárcsázták fel a számomat, akikre nem is számítottam, mindenki a módszerekről érdeklődik. Igyekszem nekik segíteni, hiszen látom, hogy nekem milyen szuper irányt vett az életem. Főleg nők keresnek meg, tőlük kapom a legtöbb dicséretet, de azért akad egy-két férfi is, aki veszi a bátorságot. Vannak lelkes próbálkozók, de nem nagyon mernek nyíltan udvarolni, hiszen mindenki tudja, hogy ezer éve férjnél vagyok. (nevet) Rengeteg levelet kapok rajongóktól, akik dicsérnek, hogy milyen jó formában vagyok, milyen inspiráló számukra, hogy megmutattam, ennyi idősen sem kell elhagynunk magunkat, igenis le lehet fogyni, és lehet jól kinézni. Az emberek az utcán odaintegetnek, odakiáltják, hogy milyen csinos vagyok, ez szuper érzés! Most tartok a sztenderd súlyomnál. Voltak olyan ruháim, amiktől nem volt szívem megválni, úgyhogy már újra tudom hordani a régieket. Ez pedig nekem elégtétel!

– Mennyire hiányzik a televíziózás?

– Semennyire, hiszen az utóbbi években is számos tévés feladat talál meg. A Mokkában is szoktam piacozni, gyakran hívnak oda főzni, sok apróság van továbbra is, olyan, mintha meg sem szűnt volna a televíziózás.