Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítettük el, s korabeli konyhai módival, kovászos kenyérrel sűrítettük be. Levesünk ettől krémes, pikáns lett, ami körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzuk levesünk különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettünk bele. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

A leveshez:

1 egész szárcsa

½ csokor petrezselyem

3 sárgarépa

1 zellergumó

1 szárzeller

1 vöröshagyma

1 karalábé

1 petrezselyem gyökér

1 póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

2-3 vastag szelet kovászos kenyér

4 ek petrezselyem durvára vágva

10 dkg tejföl

A burgonyagombóchoz:

20 dkg héjában főtt burgonya

1 ek vaj

6 dkg liszt

2 kisebb méretű tojássárgája

2 ek olaj a gombóc sütéséhez

Elkészítés:

A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük.

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk a levesbe, annyit amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük.

A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.