Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Héjában sült sütőtök, levendulamézes sütőtökkrémmel

A nyári tökök héja vékonyabb a téli társaiknál, ezt a sütési időn is látjuk, az év végi darabok 10-15 perccel több időt kell sütőben töltsenek. A töksültünket levendulamézzel tettük teljessé, amit a bakonyi, közelebbről tihanyi területek mézadó levendula mezőiről gyűjtöttek a szorgos méhek. Magyarországon ritkábbak az összefüggő levendulamezők, de azért hazánkban is előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető belőle. A levendulaméz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény, mely sült tökünkön is jól megmutatkozik. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

1 nagyobb méretű sütőtök

2 ek pirított tökmag

2 szál kakukkfű

1 ek olívaolaj

A krémhez:

2 ek extraszűz olívaolaj

1 ek frissen facsart citromlé

1 ek levendulaméz

só, bors

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tököt kétfelé vágjuk a vastag része alatt. Így kapunk egy hosszúkás és egy kerekebb felet, amelyekben a magok találhatóak. A hosszúkás részét ujjnyi vastagra felkarikázzuk ujjnyi vastagra, fűszerezzük. A kerekebb részt negyedekre vágjuk, kanál segítségével kikaparjuk a magját és héjastól egy sütőlappal kibélelt tepsibe tesszük. Mellé helyezzük a karikákat is. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk az olajjal és levendulamézzel.

A forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük a tököt. A karikákat félretesszük, a negyedek húsát kikaparjuk és pürésítjük. A pürét ízesítjük citromlével, olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a kerek magos kenyérszeleteket megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a sütőtök karikákat, és megszórjuk a pirított tökmaggal.