Barnamedvék és vaddisznók kedvenc eledele lesz a kis tésztakosarunk meghatározója. A sonkahagymás, szalonnás keverékhez forgatott tejszínes, krémsajtos, medvehagymás töltelék ínycsiklandóan illatozva várhatja majd sorát. A tavasz hírnökeként fogadott medvehagyma szezonja márciusáprilisra tehető. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, kedveli az enyhén savas talajt. Április-májusban virágzik, erősen fokhagymaillatú levelei pedig a nyár közepére elszáradnak. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. Hazánkban tömegesen, főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő. Legnagyobb tenyészhelyeit a Zselic, a Gerecse és a Mecsek területein találjuk, legkorábban március idusán Orfű környékén jelenik meg. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg hideg vaj felkockázva

1 dl jéghideg víz

1 tk só

A töltelékhez:

3 közepes méretű sonkahagyma, apróra vágva

10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva

1 kápia paprika apróra vágva

1-1 zöld és sárga kaliforniai paprika apróra vágva

10 dkg medvehagyma

5 egész tojás felverve

25 dkg mascarpone vagy tejszín

1 evőkanál vaj

só, bors

Elkészítés:

A pitetésztához a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részletben hozzáadjuk a vizet is (gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg). Ha összegyúrtuk, nejlon fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A hideg tésztát lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagra kinyújtjuk, és belenyomkodjuk egy alumínium sütőformába. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt teszünk rá, megtöltjük valamilyen nehezékkel, például szárazbabbal. Erre azért van szükség, hogy sütéskor a tészta ne emelkedjen meg. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt (vagy amíg világosbarna nem lesz) elősütjük.

Amikor elkészült, a tésztát kihűtjük. A sütőt nem kapcsoljuk le, hanem levesszük 170 fokosra. A töltelékhez a sonkahagymát és a szalonnát egy serpenyőben a vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paprikákat, további 3-4 percig együtt pároljuk, majd félretesszük.

A tojásokat kikeverjük, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a mascarponét.

Hozzákeverjük a serpenyőben megpirított alapanyagokat, majd a medvehagyma- és a paprikadarabokat is.

Sózzuk, borsozzuk, végül a keveréket a kihűlt tésztába öntjük. Visszatesszük a 170 fokos, előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütjük.