Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tatár Csilla: A legtöbb országot a gasztronómiáján keresztül ismerjük meg

Tatár Csilla lassan másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy felhagy a húsfogyasztással. Ettől függetlenül családjának szívesen főz húsételeket is, ám szerencsére férje és kisfia is imádja a tengergyümölcseit, amit gyakran előszeretettel fogyasztanak. A Recept&Rejtvény magazinnak elárulta, közel négy éves kisfia komoly kihívást jelent számára, ugyanis Milán épp azt a korszakát éli, amikor nem szívesen fogyaszt el mindent. Az ATV-n idén debütált a Mondd el Tatár Csillának című műsorával, melynek kulisszatitkaiba is betekinthettünk.

Rendkívül elfoglalt vagy a hétköznapokban. Jut időd a főzésre, vagy máshogy oldod meg a család étkeztetését?

– Óriási hálát érzek a házunk melletti kifőzde működéséért. (nevet) Nagyon finom és házias ételeket készítenek, és őszintén mondom, hogy az „életemet mentik meg” sokszor. Főleg olyan esetekben, mint nemrégiben, amikor Milán lebetegedett, és csak le kellett szaladnom, hogy meleg ételt tudjak a fiamnak adni. Azt nem állítom, hogy teljesen olyan, mintha mi főztük volna, de szeretjük. Amikor a fiam kicsit volt, és elkezdtük a hozzátáplálást, akkoriban egyrészt sokkal több időm volt, másrészt egyáltalán nem volt válogatós a gyerek, és többet szorgoskodtam a konyhában. Volt egy szuper pároló eszközöm, amiben mindent meg tudtam csinálni. Rendkívül egyszerű volt használni. Volt egy intenzív évünk, amikor Milán kizárólag házias ételeket fogyasztott, és mindent szívesen megevett.

Ha jól érzem, ez azóta változott…

– Elkezdtem dolgozni, Milán pedig bekerült a családi napközibe. Ott „ismerkedett” meg a gumicukorral és az édességekkel, attól fogva pedig nagyon válogatós lett. Amit én főzök, annak gyakorlatilag a húsz százalékát eszi meg a fiam, a férjemét sokkal jobban szereti.

A futás jó ideje fontos része az életednek. A sport miatt változott valami az étrendedben?

– Nekem nagyon fontos, hogy a családom és én is egészségesen táplálkozzunk. Kicsit mégis feladtam, mert Milán most éppen nem eszi meg a zöldségeket. Volt egy olyan időszaka, amikor ezzel nem volt problémánk, viszont most nem tudom lebeszélni az édességről. Alapvetően az étkezésével nincs probléma, de bármennyire próbálkoztam az egészséges vonallal, ez egyelőre kudarcba fulladt. Szereti a leveseket, a pörköltet nokedlival, de a rántott húst is. Amivel óriási szerencsénk van, hogy szívesen fogyaszt mindenféle tengeri herkentyűt, a ráktól a kagylón át. Nem forszírozom, hiszen én sem szeretném, ha valamit rám akarnának erőltetni. Az étkezés egyébként is egy kényes téma, arra viszont oda figyelek, hogy mennyi édességet eszik, ezt tudom szabályozni. Az étkezést sem büntetésre, sem jutalmazásra nem használom.

Hogy van felépítve a konyhád? Csak egészséges alapanyagokat tartasz?

– Van egy termékcsalád, kizárólag azzal szoktam főzni és sütni. Szeretek a lisztjeivel dolgozni, mert egyrészt egészségesek, másrészt egyszerű használni. Ezekre a dolgokra nagyon odafigyelek. Viszont ha azt szeretném, hogy a gyermekem is tudjon enni belőle, akkor kicsit óvatosabban bánok ezekkel az alapanyagokkal.

Egy-egy külföldi nyaralásotok alkalmával szeretitek felfedezni az adott ország gasztronómiáját?

– Igen. Mi szeretünk étterembe is járni, új ízeket felfedezni. A legtöbb országot a gasztronómiáján keresztül ismerjük meg, ha elutazunk, nem feltétlenül a múzeumok felfedezése a jellemző ránk. Szeretem a fűszeres, a csípős, a fokhagymás, a rákos ételeket, mindhárman jó evők vagyunk.

Van olyan étel, amit szigorúan megvonsz magadtól?

– Húst tavaly május óta nem fogyasztok, csak a tenger gyümölcseit és halat. Azonban olyan nálam nem fordulhat elő, hogy valamit nagyon kívánok, és azt nem eszem meg.

Miért döntöttél úgy, hogy nem eszel többé húst?

– Forgattam egy interjút, ahol a riportalanyom vegán volt. Olyan hatással volt rám, hogy eldöntöttem, kipróbálom, milyen hús nélkül élni, és végül ez így is maradt. Nem terveztem ezt hosszú távra, de tény és való, hogy jót tett a szervezetemnek. Sokat mondják, hogy nagyon lefogytam, pedig rengeteg szénhidrátot eszem. A koleszterinszintem is teljesen rendben van. Őszintén szólva, egyáltalán nem is hiányzik. Régen nagyon szerettem a kolbászt, de már rájöttem, hogy valójában a fűszerezése hiányzik. Amikor először kóstoltam növényi kolbászt, teljesen elmúlt iránta a vágyam.

Az, hogy nem fogyasztasz húst, azt jelenti, hogy nem is szívesen főzöl vele?

– Alapvetően semmi bajom azzal, hogy hozzá kell érnem, vagy készítenem kell belőle valamit. Teljesen egyszerűen meg tudom oldani a kétfelé főzést, mert nekem megfelel egy sajtos tészta is, a tojásos nokedli vagy a krumplifőzelék. A hétvégi főzés, inkább a férjem reszortja, ő szereti és kikapcsolja.

Hogy tudod megoldani az étkezéseidet az elfoglalt hétköznapjaidban?

– Előre kell mindig gondolkodnom. Amiatt, hogy vega lettem, elég nehéz, hiszen nem tudok bárhova beugrani egy ebédet elfogyasztani. Ha nem akarok rántott gombát vagy sajtot enni, akkor inkább csomagolok magamnak ételt azokon a napokon, amikor például a műsorom adásait vágom.

Mesélsz a hétköznapjaidról, hogyan telik a munkád? Változott azáltal, hogy a Mondd el Tatár Csillának című műsorod szeptember elejétől az ATV-n látható?

– Sokat változott. Egyrészt azért, mert heti adásleadásban dolgozunk, kettővel több kamerával folyik a munka, ezáltal sokkal nagyobb a felelősség. Az eddigieknél is jobban odafigyelek mindenre. Mindent én mozgatok, én diszponálom a gyártásvezetőt, a helyszínt, az operatőröket, a hangmérnököket, a technikusokat. Sokkal több ember dolgozik benne, hiszen nagyobb a kockázat. Nem fordulhat elő, hogy bármilyen technikai hiba miatt egy adás nem készül el.

A műsorban sikeres nők a meghívott vendégeid. Ez tudatos döntés volt, hogy férfiak nem szerepelnek?

– Igen, szerettünk volna ide fókuszálni, és tematizálni a 16 részt, ami az ATV-re került, ezért most kizárólag nők szerepelnek.

Vágytál arra, hogy tévéképernyőjére kerüljön a műsorod?

– Pont azért kezdtem el ezt csinálni, mert televíziós műsorkészítőként és nézőként is azt gondoltam, ez hiányzik, míg a piacon lévő mogulok azt mondták, efölött már elmúlt az idő. Unalmas ma már tévében beszélgetni. Én pedig azt éreztem, elegem van a felszínes, semmitmondó, üres szórakoztatásból, nekem hiányzik a tartalmas beszélgetés. Ekkor döntöttem úgy, hogy én megcsinálom, és akit érdekel, majd nézi. Tökéletes helye van az ATV-n. Szeretik és értékelik az emberek, és talán pont amiatt, mert máshol sok az üresjárat és az üres fej, akit nézünk. Nagy szükség van valódi embereknek a valódi történetére. Nagyon szimpatikus az a közeg, ahova kerültem, igazi szakemberekkel dolgozhatok, teljesen szabad kezet kaptam, ez pedig számomra nagyon fontos volt.

Akkor most elmondhatod, hogy minden kerek az életedben…

– Nem szoktam így fogalmazni. Nincs olyan, hogy szuper minden, mert az unalmas és hazug lenne. Tudom, hogy szimpátiát vált ki az ismert embereknél, ha azt mondják, minden rendben van, de ezen a részén is túl vagyok, hogy erőmön felül legyek mindenkinek szimpatikus. Erre a kérdésre azt tudom mondani, hol igen, hol nem.