Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Számos főzőversenyt nyert szakácstudományával Láng József

Óriási megtiszteltetésben volt részünk, Láng József otthonában jártunk. A Jászai Mari-díjas színész főzőtudományáról is híres, számtalan saját maga által alkotott ételkülönlegességgel büszkélkedhet. Ezekből néhányat örömmel osztott meg velünk. Megtudtuk, hogy évtizedeken át maga készítette – saját füstölőjében – a kolbász, a szalonnát. Most pedig ezeknek a titkát sem tartotta magában, hatalmas sztorizgatás közepette.

„Még a Vörösmarty utcában laktunk, anyám kapott egy ideggyulladást, és nem tudott járni. Állandóan a szoba és a konyha között mászkáltam, mindent főztem, ami csak elképzelhető. Anyutól az alapokat tanultam meg, valahogy érzékem van hozzá. Abból az időszakból sok mindennek az elkészítése megmaradt, például a töltött káposzta, amit máig én készítek a legjobban. De a paprikás krumplimra is mindig ezt mondják. Aztán valahogy nem foglalkoztam a főzéssel, de amikor elkezdtünk kijárni a Dunára, ahol megvoltak a kedvenc helyeink, ott mindig én csináltam a jobbnál jobb bográcsos kajákat. Ott találtam ki az egyik specialitásomat, a föld alatt sült húst” – kezdte lapunknak Láng József, aki megosztotta velünk ennek elkészítési módját is.

„Első lépésként készíteni kell egy 60×60-as, 15 cm mély szabályos, gyönyörűen eltisztított gödröt. Be kell szerezni olyan zsírpapírt, amit a hentes használ, melyre ráteszünk egy szép nagy szelet tarját, fűszerezve, erre helyezünk egy darab debrecenit, és még csomó mindennel megpakolhatjuk. Akár gombát, füstölt sajtot, ami épp van, vagy eszünkbe jut. Teszünk rá egy újabb szelet hús, amit szintén előre befűszereztünk, ezt becsomagoljuk a zsírpapírba fölfelé, hogy a leve ne folyjék ki, majd alaposan körbevesszük újságpapírral, és a már meglévő gödörbe sorba berakjuk, amennyit készíteni akarunk. Biztos furcsán hangzik az olvasóknak, de végül homokkal kell befedni. A tetején pedig, rendes állvánnyal bográcsban főzünk pörköltet akár marhalábszárból, vagy bármilyen ételt, amit így elkészíthető. A „beásott” étel attól az iszonyatos forróságtól sül meg, amit a bogrács alatti parázs lefele kiad magából” – mesélte a színművész, aki többször meglepte már barátait, amikor a bográcsos étel után a földből előkerült a különleges finomság.

Különleges ételek megalkotója

„El kell kotorni a parazsat, a homokot, és óvatosan kiemeljük a készre sült „töltött” húst a földből. Kicsomagoljuk, és úgy, a papírból már lehet is fogyasztani” – tette hozzá a József Attila Színház művésze, aki egy újabb étel elkészítési módját is elárult, amit szintén ő maga talált ki.

„Mikor kint voltunk Bukarestben a színházzal, ott találkoztam a rakott palacsintával, ami káposztával és brindzával volt töltve, egy rúdra volt húzva és úgy szeletelték. Nekem rögtön beindult a fantáziám, és kitaláltam egy másik változatát. A káposztát megdinszteltem jó barnára, a darált húst fűszeresen hagymával, pirospaprikával, borssal, sóval szintén megdinsztelem, majd sütök hozzá palacsintát. Személyenként én kettő darabot szoktam számolni. A palacsintákra rakok a dinsztelt káposztából, majd a húsból, erre kerül a juhtúró, majd egy-egy kis kolbászkarika, majd becsomagolom. Lehet négybe hajtani, vagy akár feltekerni is, kinek hogy tetszik. Tepsibe helyezve a sütőben kicsit megsütjük, és kapros tejföllel tálaljuk” – mondta a színész, aki ezzel a különlegességgel már több főzőversenyt is nyert, és akinek főzőtudományos rengetegen megismerhettek.

„A Dagály utca és a Váci út sarkán volt egy fából készült étterem. Nagyon híres és népszerű hely volt annak idején. Ennek a vezetője keresett meg, hogy hallotta, nagyon jól főzök, és nem akarok-e ott nyilvánosan főzni, melyhez vendégeket hívnánk. Összehoztuk és állati sikere lett végül. Az összes színésztársadalom, férjek és feleségek jöttek, mindig tele volt. Nekem öt féle kajám készült, itt is nagy sikert aratott a brindzás palacsintám. Később mi is szerveztünk hasonló esteket, kerestünk egy jó vendéglőt, és felajánlottuk ezt a lehetőséget. Így kerültem Bodrogi Gyulával a József Attila lakótelepre egy 2000 személyt befogadó étterembe, amit kétszer töltöttünk meg, egyszer velünk, színészekkel, majd pedig ottani vendégekkel. Mi főztünk, persze ez inkább arról szólt, hogy az ottani szakácsokat mi irányítottunk, hogy szeretnénk ízesíteni, készíteni a mi ételeinket” – mesélte Láng József, aki évtizedeken keresztül házilag készítette az egyik kedvenc ételét, a kolbászt.

A hurkatöltő története

„Nekem van füstölőm is, és egy nagyon szuper hurkaköltőm, melynek a beszerzéséhez is egy remek történet tartozik. Kint voltunk Bukarestben, és a társasággal ellátogattunk a Házsongrádi temetőbe, ahol sok híresség nyugszik. Mondtam a többieknek, hogy mivel a közelben van a nagy állami áruház, elmennék oda vásárolni egy hurkatöltőt. Ott mindenki beszéli a magyar nyelvet, úgyhogy az ottaniak segítségével el is jutottam a boltba. Odaértem egy nagy fekete épülethez, ami teljes sötétségben volt, azt hittem, rossz helyen járok, mire mondták, épp áramszünet van. A pénztárnál kis lámpával és gyertyával világítottak, de működött. Az első emeletre irányítottak, ahol ki volt téve legalább tíz darab doboz nélkül, és mivel csak így volt, kifizettem és a hónom alá csaptam, majd visszaindultam a temetőbe. Akik jöttek velem szembe a társaságunkból, többen megjegyezték, hogy nem szégyellem-e magam, hogy egy hurkatöltővel járkálok a temetőben. Persze ez egy vicces szituáció volt, hiszen nem jellemző, hogy egy temetőben valaki így jelenik meg – mesélte nevetve a színművész, aki nem csak a kolbásztöltésben jártas.

„Csináltam szalonnát is. Aminek árulom a titkát. Az a lényeg, hogy vastag zsírszalonnát kell vásárolni. Én mindig a piacról szereztem be, volt, hogy 4-5 kilós darabot is vásároltam. Szépen megformáztam téglatest alakúra, a sonkapác most is itt van a szekrényben, melyhez már csak sót kellett rakni. Ezt vízzel elegyítve, a leírás alapján föl kell forralni, és merüléssel bele kell tenni a megformázott zsírszalonnát. Ebben a páclében áll egy-két, akár három hétig is. Ezután alaposan le kell mosni, teljesen szárazra kell törölni, majd egy spárgára felfűzni, amivel majd később le kell fagyasztani. Hideg időszakban nem volt gond, mert csak beraktam a füstölőbe kint, egy éjszaka alatt lefagyott, másnap pedig már csak alágyújtottam a füstöt. A fagyásra azért van szükség, mivel a páclében meglágyul, vissza kell dermednie, mert úgy nem lehetne füstölni sem felhasználni. Melegebb időszakban pedig muszáj a fagyasztót használni” – mesélte a színész, aki boldogan osztotta meg a tökéletes házi kolbász receptjét.