Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Minden reggel elrágcsálok egy csomag petrezselyemzöldet

Delhusa Gjon igazi gourmetnek vallja magát. Mindamellett, hogy szereti az ízeket, ma már különösen odafigyel az ételek mennyiségére. Az énekes hosszú évek óta egy bizonyos rituáléval kezdi a reggeleit, mely nagyban hozzájárul fiatalos külsejéhez. Lapunknak elárulta, mi a titka, amit csak ajánlani tud mindenkinek. Hamarosan egy jubileumi koncertet ad, mely igen fontos pillanat a pályafutása során.

Éveken keresztül vegetáriánus voltál, miért döntöttél akkor úgy, hogy nem eszel húst?

– Nálam mindez Indiához kapcsolódik. Aki a spiritualitás felé veszi az irányt, az akar alkalmazkodni minden velejárójához. Akkoriban kicsit besokalltam a munkámmal, a magánéletemmel, és új utat kerestem. Ott találtam megnyugvást, békét, ennek pedig az egyenesági következménye volt a vegetarianizmus is. Szái Bába egy nagy tanító, aki arról híresült el, hogy Indiában a vezetékes vizet ő építette ki adományokból, áldozatos munkával. Rátaláltam Dél-Indiában a szent városára, totta partira. Ott van egy hatalmas kolostor, évről-évre visszatértem, és hónapokat töltöttem el. A vegetáriánusság ott tetszett meg. Amikor hazajöttem, hét éven keresztül még vittem tovább.

Végül mi vezetett oda, hogy felhagysz a vegetarianizmussal?

– Amikor az ember bejárja az útját, elvégezte a spiritualitásban a feladatait, és megtanult úgymond értékes emberré válni, akkor leálltam erről a vonalból, mert a materiális életbe visszataláltam, új párom lett, új kezdet következet, új élet, új otthon és nem beszélve az új szokásokról. Az élet hosszú és az életben különböző szakaszok vannak. Ezek meghatározója a szakmai előmenetel, vagy egy magánéleti változás. Ehhez jön, hogy az ember párjának milyenek például az étkezési szokásai. Az én szerelemem korábban élsportoló volt, és neki a mindennapos úszóedzések miatt jelentős mennyiségű táplálékot, tápanyagot kellett bevinnie a szervezetébe a versenyek miatt. A kettő pedig nem passzolt. Az én saláta evésem, az ő kalória bevételétől igen távol állt, és a kettőnek valahol – ha együtt akartunk maradni – a középúton találkoznia kellett. Így én alakultam át ismét húsevővé. (nevet)

Nem okozott nagyobb nehézséget ez számodra?

– Egy ideig tudtam tartani a számomra példaértékű formámat, és ezzel párhuzamosan nagyon sok időt töltöttem a sportolással, a test karbantartásával és a rendkívül egészséges életmóddal, talán időnként egy kicsit túlzásba is estem.

Mit gondolsz, az étkezés is hozzájárul, legalábbis a te esetedben ahhoz, hogy rendkívül fiatalos vagy?

– Úgy gondolom, három dolognak köszönhető. Egyrészt a géneknek, amit örökölünk, ettől függ, hogy kiből mi lesz, mivé válik és mi tud maradni. Másrészt a táplálkozás, a harmadik pedig az életmód, ebből tevődünk össze. Engem különösen – a mai napig – nagyon érdekel, hogy milyen ételeket fogyasztok. A vegetarianizmosnak köszönhetően igen sokat fogytam, azóta már néhány kiló visszajött rám, de sokat mondták, hogy még egyszer ne csináljam, mert nem áll jól, hogy túl vékony voltam. Most is nagyon jól érzem magam a bőrömben. Mindent eszem ma már, de egy valamire nagyon nagy súlyt fektetek, mégpedig a mennyiségekre. Azt kértem a páromtól, hogy mindig fele annyi ételt tegyen a tányéromra, mint amennyit a szeretetéből adódóan tenne. Bevallom őszintén, magamban mindig megjegyzem, mikor meglátom a tányért, hogy milyen kevés, miközben látom, hogy a lábas tele van. (nevet) A másik fontos tényező pedig az, azt hallottam, „szöszmötölni” kell a tányér felett. Hosszasan kell időzni az étkezéssel, nem pedig „porszívóként” felszívni. Minden családnak azt tudom javasolni, adják meg a módját, és közben hosszasan beszélgessenek. Ha vendégség van nálunk, és azt látják, hogy sokáig eszem egy ételt, meglepődnek. Csak ők nem tudják, hogy azért, hogy a gyomrom megnyugvással elteljen azzal a kevéssel.

Találkoztál már olyan szokással, ahol szintén ezt a módszert követik?

– Ha kimegyek Ausztriába, Hollandiába vagy Olaszországba, és látom az embereket ebédelni stúdiókban, áruházakban, éttermekben, különösen feltűnt, hogy a 40-50 vagy netán 60 éves nők milyen szép formásak. Azt vettem észre, hogy feltűnően kevés étel van a tányérjukon, ami számomra nagyon meglepő volt. Azt hittem, hogy ez valami flanc vagy divat, rájöttem, hogy nem erről van szó. Ott ez a szokás, amin először meglepődtem.

XXXXXX

– Mindig is nagyon aktív voltam. Ezért van, hogy fiatalabb nők vetődtek mellém, ők keresték a társaságomat. Az idősebb hölgyek egyszerűen nem bírták a tempót velem, mert egy izgága természet vagyok. A pihenés is számomra aktív, állandóan mehetnékem van, éjjel-nappal, bármilyen távolságra. Huszonöt éve motorozok, hatalmas magas kormánnyal tavasztól-őszig a szélben, minden kalandra vevő vagyok. A kulináris élvezetektől megpróbálok óvakodni, mert annyi jó étel van, ha nem figyelne oda az ember, akkor elveszne.

Mennyire fontos számotokra a pároddal, hogy együtt főzőcskézettek? Egyáltalán van erre időtök?

– Szeretjük nagyon ezeket a perceket, igaz, én nem főzök. „Csak” ülök a konyhában és gitározok. Ő nagyon szereti a gitárt és a hangomat. Olyan, mintha aláfestő zenét játszanék, olyankor ő boldog és büszke. Tudja, hogy nagyon szeretem a jó ízeket, és megkértem, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjen. Én egy igazi gourmet vagyok. Szeretek az íz, a zene mélységében, a szeretet- a szerelem világába elmerülni. A főzés is művészet, csakúgy, mint a zenélés.

Úgy tudom, évek óta van egy reggeli rituáléd, amitől nem akarsz soha eltérni…

– Minden reggel egy pohár csapvízzel kezdem a napot. Ezt követően négy nyers tojást fogyasztok el, majd egy török kávét szoktam inni, mindig ellenőrzött minőséget. Úgy tapasztaltam, hogy a szervezetem számára jótékony hatással van, mert alacsony a vérnyomásom. A tojás miatt az évtizedek alatt rengeteg kritikát kaptam, sok embert kirázza a hideg már a gondolattól is, de az én életemből, reggeleimből nem maradhat ki. És ami még nagyon fontos, nálam nem fogyhat ki a friss petrezselyemzöld sem. Minden nap a reggeli telefonálásaim közben elrágcsálok egy csomaggal. Szeretem, és rengeteg jó hatása van a szervezetre, nekem pedig lételememmé vált. Ez a három összetevő meghatározza a napomat, délig semmi másra nincs szükségem.

Egy nagy volumenű jubileumi koncertre készült? Mit lehet tudni az estről?

– Negyvenöt éve vagyok a pályán, és ezt ünnepeljük meg egy jubileumi koncert keretein belül. Igen nagy sztárok tiszteltek meg azzal, hogy a vendégeim lesznek. A Budapest Kongresszusi Palotában lesz a koncert április 23-án kedden, este 19 órakor, Negyvenöt év tiszta zene címmel. Charlie, Csepregi Éva a Neotonból és DJ Dominique, a Retro Rádió műsorvezetője lesz az est résztvevője még. Ez olyan lesz, mintha egy időutazást tennénk. Azokat az ismert dalaimat válogattam ki, amit a közönség szeret és tőlem vár. Nem szoktam egyébként hencegni az évfordulóimmal, én dolgozom és csinálom azt, amire hivatott egy művész: dolgozzon, alkosson!