Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
Csisztu Zsuzsa

Csisztu Zsuzsa: A főzés kikapcsol, kellemes feltöltődési folyamat számomra

Édesanyja halála után vette át a háziasszony szerepet

 

Csisztu Zsuzsa ugyan más kislányként édesanyja és nagymamája körül sündörgött a konyhában, mégis a nagybetűs élet kényszerítette arra, hogy helyt álljon a tűzhely mellett. Édesanyja mindig is gondoskodott lánya étkezéséről, ám sajnos ez nem tarthatott örökké. Amikor Zsuzsa elveszítette anyukáját, belátta, a háziasszony szerepet neki kell átvennie. Ma már a rutinnak és a gyakorlatnak köszönhetően egészen különleges ételek sem okoznak számára kihívást.

- Mikor kezdődött a főzés iránti szereteted?

- Többféle emlékem van gyerekkoromból. Apró konyhánk volt, de abban a csöpp helyiségben mindig ott sürgölődtem édesanyám körül. Anyukám csodálatos szakács volt. Amikor az életem későbbi szakaszában rákényszerültem, hogy főzzek, akkor döbbentem rá, hogy mennyi mindent sajátítottam el vizuálisan. Élelmiszeripari diplomája is volt de alapvetően Ő nagyon ösztönösen érezte a konyhaművészetet, talán tényleg csak az édességeknél és süteményeknél nézegetett arányokat, vagy ha egy új receptet próbált ki. Én magam sem nagyon írom le a recepteket, elegendő számomra, ha látom az étel sűrűségét, arányait. Azt hiszem, ma már van akkora gyakorlatom, hogy meg tudom csinálni az ételt így is.

- És mi a másik?

- Amikor az anyai nagymamám, az anyukám édesanyja a Lövölde téren, a negyedik emeleten élt. Ez azért érdekes momentum, mert nagyon sokáig az iskola és az edzések között hozzájuk, a nagyszüleimez jártam ebédelni. Amikor beléptem a ház kapuján, már a földszinten lehetett érezni, hogy a nagymamám palacsintát süt. Édesanyám is tőle tanulta az összes alapvető trükköt. Ő nagyon nagy szegénységben, a háborút is átélve, a férje távollétében is négy gyerekre és egy anyósra, minimum hat szájra kellett, hogy főzzön. Nekem elmesélte, hogyan varázsolt egy tojásból hét embernek reggelit, hogyan szaporította fel tejjel, liszttel. Éppen ezért én még azt a fajta klasszikus iskolát is láthattam, hogyan lehet ügyesen, háziasszony módjára alapanyagot nem kidobva, de házias ízeket készíteni. Nálunk ma is mai napig aranyszabály, hogy lehetőség szerint nem dobunk ki ételt. Gazdaságosan igyekszem főzni, és vannak ügyes trükkjeim, hogyan varázsoljak egy étel megmradt elemeiből még valami finomat. Viszonylag ritkán kerül erre sor, de nem árt ez a fajta jártasság ma sem. Rengeteg dolgot láttam tőle, ami számomra óriás inspiráció a mai napig.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2017. májusi számában olvasható.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató