Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik

Ma is őrzi első, édesanyjától kapott szakácskönyvét

Zoltán Erika: Robi mellett egy klasszikus, otthoni kis szakácsnő vált belőlem

Zoltán Erika több főzős műsorban bizonyította már, hogy nem csak a színpad áll jól neki, nem csak a zenében, a táncban profi, hanem a konyhában, a főzésben is. Kevesen tudják róla, hogy minden évben ő maga főzi családja számára a lekvárt, ma már egyre több ízben. A szerelem mindenre képes, sőt, a férfiak szívéhez állítólag a gyomrán vezet az út, ami az ő esetében is igaz, hiszen férje, Robi miatt kezdett el autodidakta módon megtanulni főzni, és szép lassan egy klasszikus, otthoni kis szakácsnő vált belőle.

Zoltán Erika 24 éves koráig élt édesanyjával és nagymamájával. Dédszülei is a mellettük lévő házban laktak. Így leshette el a főzést is, hiszen a dédnagymama egy akkurátus, mindent nagyon mintaszerűen végző asszony volt. Mai napig nem felejti el az akkori házi ízeket.

- Imádtam a házi baracklekvárját. Mindig gyönyörű volt a spejze, sorban álltak a savanyúságok, a lecsók, a különböző lekvárok. Érdekes, mert ezek egy időt után visszacsatolódnak az ember életében, legalább 6-8 éve én is teszek el sárgabaracklekvárt. Sőt, már áfonyát, epres is készítettem, mert az én kis családom imádja, és szívesebben fogyasztjuk a boltinál. Édesítőszerrel és tartósítószer nélkül készítem. Amikor eljön az ideje, akkor nálunk lekvár főzés van. Tavaly tettem el először áfonyát, nagyon jól sikerült. A kislányom imádja a házi gofrit, és az is a házi lekvárral az igazi – mesélte magazinunknak az énekesnő. Mindig figyelte a nagymamát főzés közben, így egy idő után vette a bátorságot, és egyedül állt a tűzhely mellé, persze kisebb-nagyobb sikerrel.

Egyik próbálkozása alkalmával majdnem felgyújtotta a konyhát

- A főzés egyszerűen belém ívódott már a gyerekkoromban, mindig a nagyi mellett álltam, főleg, ha épp az egyik kedvenc ételemet készítette. Mivel szerény körülmények között éltünk, anyukám dolgozott, és a nagyikám a nyugdíj mellett néha vállalt munkát, megesett, hogy a nyári időszakban egyedül voltam otthon. Ilyenkor jöttek a bátor ötleteim, néha meglepem őket. Jobbik esetben kipakoltam a konyhát, a spejzt, és rendet raktam. De volt, hogy próbálkoztam a főzéssel, így sikerült egyszer majdnem felgyújtani a konyhát, de a dédszüleim otthon voltak, és segítettek - emlékezett vissza Erika, aki szerencsés helyzetben volt, és elkényeztették abból a szempontból, hogy egy-egy szendvicsen kívül nem kellett mást csinálnia. Amikor férjhez ment, persze mindent megváltozott.

 

- Az első férjemmel külön költöztem a családtól, saját konyhát, saját háztartást kezdtem vezetni, az elején tíz ételből kilenc nem sikerült. Nem szakácskönyvből, hanem gyakorlatban tanultam meg főzni. Mai napig őrzöm azt a könyvet, amit anyukámtól kaptam, mikor férjhez mentem. Ma már darabokban van, de őrzöm az összes lapját. Rengeteget használtam, szinte mindent abból készítettem. Ha egy klasszikus ételt főzök, mai napig azt veszem elő, ha elbizonytalanodom a recepten. A kislányom is kapott a 18. születésnapjára tőlem egyet, és bízom benne, hogy majd ő is viszi tovább – árulta el Erika. Nem titkolja, imádja, ha a spejz tele van, mindenből van tartalék, még csak véletlenül se járjon pórul, ha épp egy alapanyagra szüksége van, és az nincs a kis „raktárában”. Férjét 1990-ben ismerte meg, attól fogva óriási változás állt be az életébe.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2017. márciusi számában olvasható.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató