Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik
Orosz György: Már az iskolában is stand Up-oltam

Orosz György: Már az iskolában is stand Up-oltam

A fűszerek nagy mestere

Orosz György hat évvel ezelőtt számolta fel debreceni életét, és döntött úgy, hogy Budapesten próbál szerencsét. Ma már egyik oszlopos tagja a Showder Klubnak, és míg korábban ő tanult a nagy elődöktől, ma már sok fiatal Gyurit tartja példaképének. Elárulta, nem ijed meg, ha neki kell a tűzhely mellé állnia, sőt, ma már vannak specialitásai is, mint például az a tészta, amit most magazinunkkal is örömmel osztott meg. Készítsék el, és közben hallgassák Orosz Györgyöt, hogy a főzéshez egy kis nevetés is párosuljon.

- Vidéken nőttél fel. Milyen ételek állnak hozzád közel?

- Mivel sok helyről jött a család, ezért nálunk a gasztronómiára is jelentősen rányomta a bélyegét. Nálunk egy-egy étel szinte sosem készül ugyanúgy, hiszen mikor melyik nagymamától, rokontól ellesett formában készítjük. A töltött káposztát tudom példának felhozni, ugyanis ez lehet kaprosan, savanyú vagy édes káposztába, netán szőlő levébe tölte is elkészítve. Legalább tízféle elkészítési módját tudnám sorolni. Régen már-már örökségként kezeltek egy-egy titkos receptet, amit később a nagyszülők, dédszülők szétosztottak a család női tagjainak. Így volt ez nálunk is. Ezek az ételek számomra az otthon ízei. Mégis én a modern gasztronómiát kedvelem jobban, a streed food, vagyis az egyszerűbb ételek állnak közel hozzám, párommal mi otthon is igyekszünk ennek megfelelően főzni. Két dolog van, ami nagyon utálok, az egyik a tojásleves, a másik pedig a kakaó pille.

- Mennyire vagy bátor típus.

- Hiszek abban, hogy fontosak az alapanyagok. Ugyanennyire fontosak az illatok, a színek és a formák. Azokat az ételeket készítem szívesen, ahol fontos az ízérzékelés. Az általam ajánlott étel esetében is fontos, hogy jól állítsuk be a fűszerek arányát. Ezért szeretek például tatár beefsteak-et készíteni, ennél is fontosak az arányok, nem csak a folyamat. Nagyon szívesen pácolok húsokat, és imádok grillezni. A páclevek, az öntetek szintén a fűszerek arányain múlnak. Ezeknek a harmóniáját jól érzem.

- Szeretsz utazni, szívesen kóstolsz újdonságokat?

- Bátor típus vagyok, amivel eddig a külföldi útjaim során találkoztam, mindent megkóstoltam, még ha csak egy falatot is. Azt az elvet vallom, ha más megeszi, és nem hal bele, én miért ne ehetném meg. A kíváncsiság óriási bennem, így szívesen próbálok ki számomra idegen ételeket. Viszont a tengeri herkentyűk nagy kedvenceim, illetve a különleges halak és a rákok is. Spanyolországban történt velem, hogy amennyire le tudtam fordítani az étlapot, egy malac sültet kértem. Sajnos csak spanyol nyelvű étlappal tudtak szolgálni. Később olvastam utána, hogy amit ettem, grillezett malac embrió volt. Bármennyire is hangzik ez rosszul, nagyon finom volt. Tulajdonképpen induljunk ki a magyar disznósajtból, amiben szinte minden része megtalálható a disznónak. Van, akinek ez hangzik bizarrnak.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2017. februári számában olvasható.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató