Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik
Sáfrány Emese – Aleska

A főzés kikapcsolódás, nem teher számomra

Sáfrány Emese nemrég ezüstéremmel szeptember a légtornász EB-n ezüstéremmel, novemberben szintén másik helyezéssel végzett a VB-n, ezáltal bebizonyította, hogy profi sportoló. Idén tervei között szerepel, hogy újra megmérettesse magát, és szintén jó eredménnyel állhasson a dobogóra. Most magazinunkat arról mesélt, hogyan jutott el az egészséges életmódhoz, milyen étkezési szokásai vannak. Sőt, weboldalán, a Sáfrány konyhán boldogan osztja meg azokkal, akik készen állnak változtatni az életükön.

- Az egészséges étkezést részesíted előnyben. Milyen étrendet követsz?

- Nem tudnám leszűkíteni egy fajta étrendre. Sőt, azt gondolom, nem is feltétlenül az a jó, ha valaki egynél leragad. Szerintem az az út járható, ha mindenki saját magának megtalálja, mi a számára megfelelő. Egy olyan táplálkozási formát kell beállítani, ami hosszú távon örömet is tud okozni, és nem azt látjuk, hogy csak megvonással jár. Nálam is előfordul, hogy eszem olyat, ami az elveimmel nem megegyező, nem ostorozom magam, hanem elfogadom, valamiért a szervezetem ezt kívánta. Persze el kell jutni egy olyan pontra, hogy az ember tudja, mi az, ami jó a szervezetének, és mi az, ami kevésbé jó a táplálkozás terén.

- Ehhez sok idő kell, te mennyi idő alatt építetted fel az étkezési szokásaidat?

- Ez egy hosszú folyamat. Nem túlzás, ha azt mondom, nekem ez már gyerekkoromban elkezdődött. Furcsán nézett rám anyukám, amikor iskolásként elé álltam, és arra kértem, az én szendvicsembe répát is tegyen. Szokatlan volt a körülöttem lévőknek is, hiszen akkoriban leginkább a gyerekek étkezése egy májkrémes kenyérrel volt letudta, esetleg egy szelet paprikával a szendvics közepén. Már bennem volt a kísérletezésre való hajlam. Bár szívesen segítettem a konyhában. Így visszagondolva talán azért, mert nem szerettem a kis kukta lenni. Felnőttként fogalmazódott meg bennem, mert ma már nagyon szeretek a konyhában sürögni-forogni, és kimondottan zavar, ha valaki segíteni akar. Engem ez akadályoz, mert szeretek kísérletezni, nekem ez egy kikapcsolódás, és nem érzem kötelező feladatnak a főzést.

- Hogy jött létre a Sáfrány konyha?

- Hosszú folyamat volt. Én is próbáltam különböző diétákat, láttam, megtapasztaltam a negatív és esetleg a pozitív oldalát is. Folyamatosan posztoltam a közösségi oldalamon az észrevételeimet, az ételeket, amiket készítettem és ettem. Sokan láttak az életformámat, az életvitelemet, és számos üzenetet kaptam, melyben tanácsokat kértem tőlem. Kíváncsiak voltak arra, hogyan tudom formában tartani magam. Feltűnt, hogy velem kapcsolatban erre van a legnagyobb érdeklődés, így merült fel bennem, létre kellene hozni egy felületet, ahol meg tudom osztani az évek alatt kialakult szokásaimat, a kedvenc receptjeimet, ötleteimet. Nem vagyok táplálkozási tanácsadó, annyit viszont el tudok mondani, mi az, ami nekem bevált, segített. Sokat olvastam, tanultam a táplálkozásról, ezért gondoltam, hogy egy kicsit személyesebben át tudom adni az ötleteket.

- A jó alkatodat örökölted, vagy komoly munkával érted el?

 

- Ha nem figyelnék oda, biztosan hízásra hajlamos lennék, már ha csak a családom alkatát nézem. Fontos ma már, hogy minőségi ételeket fogyasszunk, és igyekezzünk kiiktatni az adalék anyagokat tartalmazó élelmiszereket. Igaz a mondás, hogy az vagy, amit megeszel, és ez nagyban befolyásolja az életünket. Én egész nap pörgök, edzek, és semminek nem érzem hiányát a táplálkozásban. Enni én is imádok, csak nem mindegy, mit eszem meg.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2017. januári számában olvasható.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató