Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Az eredeti gőzgombóc

Az eredeti gőzgombóc

A tésztához:

50 dkg finomliszt

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

1 csipet só

0,5 citromból nyert citromhéj (reszelve)

1 egész tojás

10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

25 dkg szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg őrölt mák

5 dkg porcukor

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összegömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.

Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk, majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és porcukros mákot hintünk a tetejére.

 

 

Elkészítési idő: 120 perc